[youtube https://www.youtube.com/watch?v=whbCF4uDCe4]

L’Espluga de Francolí ha reviscut aquest dijous el comiat d’uns 2.000 brigadistes internacionals que havien participat en la Guerra Civil amb els republicans. Just fa 80 anys, el 25 d’octubre del 1938, l’actual plaça de l’Alberg Jaume I va ser l’escenari de l’adéu als brigadistes. El record i l’homenatge han tornat al mateix espai, ara els familiars dels brigadistes i fins i tot algun dels joves que va presenciar el comiat.

La commemoració del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals és una iniciativa de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia i, així, ha comptat amb els parlaments de la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha convidat als assistents a analitzar i reflexionar al voltant de la Guerra Civil i ha apel·lat a la necessitat de tenir memòria històrica. “Un poble sense memòria, és un poble sense accés a la veritat. On no hi ha memòria, no hi ha veritat i no hi pot haver justícia. Per poder anar endavant també hem de recordar que no hi ha heroisme en cap guerra, tota guerra constitueix en un fracàs de la humanitat”, ha expressat Capella.

ÀUDIO: Un dels moments del parlament de la consellera de Justícia, Ester Capella

Familiars i autoritats recorden el paper de les Brigades Internacionals

Un vídeo amb imatges històriques de la Guerra Civil i dels memorials que s’han fet als brigadistes ha permès als assistents viatjar dècades enrere i retornar al mateix instant, amb aquell esperit, veient a Lluís Martí Bielsa, un antic combatent i testimoni del comiat, amb el puny alçat. També s’han repetit algunes de les fotografies històriques que van fer els corresponsals, ara amb les famílies dels combatents voluntaris.  D’altra banda, les actuacions de l’orquestra simfònica de Treu-li la Pols al teu Instrument de l’Espluga han enllaçat els diversos parlaments.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; el director general de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch; el president de l’l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna, Italo Poma, i el president de l’Amical de les Brigades Internacionals, Eduard Amoroux. Una nombrosa representació de l’associació italiana de record als combatents voluntaris ha participat en la jornada, com també ho ha fet Joan Saura, qui va ser conseller de la Generalitat entre el 2003 i el 2010, i diverses autoritats locals i territorials.

Lluís Martí Bielsa, antic combatent i actual secretari general de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics (Foto: Pep Torres)

El comiat històric que va acollir el nucli de les Masies de l’Espluga quedarà ara també recollit en un plafó explicatiu, just davant de l’Alberg Jaume I, que ha descobert la consellera de Justícia.

ÀUDIO de l’acte commemoratiu del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals a l’Espluga

Les Masies, escenari d’un emotiu comiat

L’actual edifici de l’Alberg Jaume I va ser durant la guerra un hospital militar per als soldats malalts o que havien resultat ferits al front. En aquest context, el 25 d’octubre del 1938 s’hi va celebrar el comiat dels brigadistes internacionals que ja havien estat retirats del front de l’Ebre. Abans que marxessin la plana major del Govern de la República i de l’Exèrcit Popular els va dedicar un emotiu comiat a la plaça de l’edifici, plena de gom a gom com recullen algunes de les estampes més icòniques de la Guerra Civil.