Les Brigades Internacionals que van combatre a la Guerra Civil amb el bàndol republicà tornaran a ser homenatjades a l’Alberg Jaume I de l’Espluga aquest dijous, 80 anys després del simbòlic comiat que va acollir la plaça de l’actual alberg.

La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia ha organitzat per aquest dijous 25 d’octubre la commemoració del 80è aniversari del comiat d’uns 2.000 brigadistes a l’Espluga de Francolí, un acte que comptarà amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella. 

Se celebrarà en el marc dels memorials que s’estan celebrant arreu del país i coincidint amb la data de l’efemèride. L’acte començarà a dos quarts de 12 del matí. En primer lloc, es descobrirà un plafó explicatiu del fet històric que va acollir l’Alberg Jaume I. La commemoració de l’acte de traspàs de les banderes i armes de les Brigades Internacionals al Govern de la República serà a les 12 del migdia amb la interpretació de peces musicals a càrrec de l’orquestra simfònica Treu-li la pols al teu instrument de l’Espluga i diversos parlaments.

Hi intervindrà l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; el director general de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch; el president de l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna, Italo Poma; el secretari de l’Amical de les Brigades Internacionals, Eduard Amoroux, i la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

Des de fa mesos, una exposició de 14 plafons del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs Cistercencs també recull aquest episodi històric.

L’Alberg Jaume I va acollir el comiat d’uns 2.000 brigadistes

Els brigadistes omplint el pati porxat (Foto: Fons Henry Buckley, Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès)

Amb aquesta iniciativa es recordarà el paper de les Masies durant la Guerra Civil. L’actual edifici de l’Alberg Jaume I va ser llavors hospital militar per als soldats malalts o que havien resultat ferits al front. En aquest context, el 25 d’octubre del 1938 s’hi va celebrar el comiat dels brigadistes internacionals que ja havien estat retirats del front de l’Ebre. Abans que marxessin la plana major del Govern de la República i de l’Exèrcit Popular els va dedicar un emotiu comiat a la plaça de l’edifici, plena de gom a gom com recullen algunes de les estampes més icòniques de la Guerra Civil.