Un dels dissenys d’Els Ton’s -els personatges de l’estudi montblanquí XD Creacions- va ser utilitzat en una manifestació espanyolista celebrada el passat 12 d’octubre a Barcelona. A més, s’hi van afegir modificacions i, tot, sense demanar permís, fet que ha aixecat la indignació dels seus creadors.

Concretament, es tracta del disseny d’una de les samarretes on hi apareix un Ton que va acompanyat de la frase: «La meva llengua no es toca!». Els manifestants van utilitzar la imatge del mateix personatge per incorporar-la en pancartes, on s’hi podien llegir diversos lemes, com «les meves llengües no es toquen», o «les meves llengües me unen a ti».

El fundador d’XD Creacions, Xavier Iborra, ha posat de manifest el seu malestar per l’ús d’un dels seus dissenys i destaca que està degudament registrat. Davant dels fets, ha realitzat una consulta als advocats del Col·lectiu de Dissenyadors Gràfics i, ara, està a l’espera d’una resposta. Malgrat tot, no creu que pugui tenir gaire recorregut i es pregunta si valdria la pena denunciar. Remarca que els fets van en contra dels drets d’autor, però que no s’ha produït una comercialització.