[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tAbLc7XEk80]

Representats de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, de l’Ajuntament de Montblanc i del Consell Comarcal de la Conca de Barberà han visitat aquest cap de setmana el municipi de Beesel, a Holanda, per celebrar una reunió de treball.

L’objectiu de la trobada era començar a posar els fonaments d’una candidatura plurinacional per aconseguir el Segell de Patrimoni Europeu. Aquest segell, a banda d’un reconeixement, estableix un marc de relació entre els municipis que en formen part. En aquest cas, la voluntat és unir municipis que tinguin com a patrimoni la Llegenda de Sant Jordi i el Drac. De fet, la idea universal que es treballarà serà la de la lluita de Sant Jordi amb el Drac, que representa el mite universal de la lluita del bé contra el mal, fomentant així valors com la convivència, la solidaritat entre pobles o la pau.

Aquesta candidatura, que ara impulsen Montblanc i Beesel, vol ser més àmplia i també es convidarà a que en formin part a les festes de Mons, a Bèlgica, i la de Furth im Wald, a Alemanya. D’aquesta manera, s’articularia una xarxa de municipis europeus que tenen en comú la Llegenda de Sant Jordi i el Drac.

La relació entre la Setmana Medieval de Montblanc i la Draaksteken de Beesel fa quinze anys que es va començar a forjar. L’any passat, una delegació de la festa holandesa va visitar Montblanc durant la Setmana Medieval, i en fa tres que membres de la festa montblanquina van visitar també la festa a Holanda, que té la particularitat que se celebra cada set anys. Des de llavors, la relació entre les dues festes ha estat molt fluïda, i s’ha mantingut el contacte de manera constant.

Durant la trobada a Beesel, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Montblanc, Francesc Benet, va proposar en nom de l’equip de govern montblanquí que els dos municipis s’agermanin, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i coneixements en molts àmbits de gestió dels dos municipis. Seria un pas més per enfortir la relació que ja existeix entre els dos municipis a través de la seva festa dedicada a Sant Jordi i el Drac.

Des de l’Associació Medieval es valora de manera molt positiva la trobada i la reunió de treball celebrada aquest cap de setmana, que posa les bases, ara ja de manera real, d’un projecte a nivell europeu que donarà un impuls a la festa i a Montblanc.

Durant el cap de setmana la delegació montblanquina també va oferir una conferència a Beesel, per explicar la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, amb imatges i vídeos de la festa, i que va impressionar.