Vimbodí i Poblet ha viscut aquest cap de setmana l’edició més participativa de Vitrum. La Festa del Vidre Artesà ha omplert el municipi de demostracions d’artesania, tallers, el mercat d’artesania i actuacions musicals, en una cinquena entrega de la mostra que els organitzadors qualifiquen de multitudinària.

Lluny del balanç de l’edició del 2017, marcada pel referèndum de l’1 d’octubre, enguany Vitrum s’ha situat als nivells de les tres primeres edicions, fins i tot ampliant l’oferta i creixent en públic assistent. L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, organitzadors del certamen, no dona xifres d’assistents perquè asseguren que és molt complicat de quantificar, però un dels indicatius de l’increment de participació és el Museu i Forn del Vidre on gairebé s’ha quadruplicat el nombre de visitants. L’alcalde, Joan Güell, també ha explicat a l’EFMR que els paradistes reconeixen el creixement, per exemple amb millors xifres de vendes.

Vitrum més que una fira. Amb aquesta voluntat, reconeix Joan Güell, el consistori l’anomena Festa del Vidre Artesà i, per això, programa tot un cap de setmana d’activitats pensades per a un públic familiar. Aquest 2018, ha sumat més protagonistes. Als ja habituals mestres vidriers vinguts d’arreu de l’Estat, s’hi han sumat fins a quatre formacions musicals i l’alabastre de Sarral com a artesania convidada. La festa va cloure diumenge amb el concert de Joan Reig que ha estat un dels nous actes de la programació. Pel que fa a noms propis, el director de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat, David Font, va ser l’encarregat d’inaugurar la cinquena edició dissabte al matí i, hores més tard, el programa el va encapçalar la reconeguda actriu Sílvia Bel. 

ENTREVISTA a Joan Güell, alcalde de Vimbodí i Poblet

Vitrum, l’aparador de Vimbodí com a Vila Vidriera de Catalunya

En aquests cinc anys, a més a més de consolidar la festa entrant a formar part de catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya, alguns dels actes de Vitrum ja s’han fet un lloc destacat a la programació.  “Abraça’t” va tornar a omplir el carrer de les Abraçades, un dels més estrets del país, aquesta vegada de parelles, lligant-ho amb la peça estrella d’aquesta entrega, el matrimoni. De l’altra, el Vitrumusical es consolida com una proposta que fusiona la música i la creació artística dels mestres vidriers. “És un moment quasi poètic”, reconeix Joan Güell, tot destacant els múltiples factors i elements que hi conflueixen.

El balanç de la cinquena edició de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí indica als organitzadors que l’esdeveniment està consolidat i que cal seguir-hi apostant. Seguirà sent necessari introduir canvis i novetats, considera l’alcalde, però Joan Güell té clar l’impacte econòmic que genera Vitrum i és, per a ell, la demostració que el municipi pot organitzar propostes d’abast nacional. 

GALERIA D’IMATGES
(Pep Morató)