Des de la posada en marxa dels contenidors “intel·ligents” de Rocafort de Queralt, el 4 de juny, el percentatge de recollida selectiva ha augmentat un 10%. El balanç dels primers quatre mesos d’aquest sistema amb tancament d’obertura magnètica i identificació de bosses situa el municipi al 70% de recollida selectiva.

Rocafort va haver de triar entre aquest nou mètode o la recollida porta a porta i el consistori va escollir el sistema de contenidors “intel·ligents” perquè suposa un menor canvi d’hàbits dels ciutadans a l’hora de llençar els seus residus. “Hi ha molta gent que té la mania de dir que són contenidors intel·ligents, i aquí la intel·ligència la tenen les persones“, remarca l’alcalde de la vila, Marc Roca. Després d’aquests mesos de prova pilot, l’alcalde assegura que la ciutadania ha acceptat el canvi i s’hi ha implicat. 

ENTREVISTA a Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt

La recollida selectiva creix un 10%

Després d’aquest quadrimestre, de juny a setembre, el percentatge de recollida selectiva ha passat del 59,21% al 69,30%. Les dades de l’informe del Consell Comarcal són més concretes pel que fa al primer trimestre en què s’observa una reducció del 48% del rebuig i, de retruc, l’increment del 27% de matèria orgànica dipositada al contenidor marró i un augment del 62% dels envasos. Tot i la millora del percentatge de recollida selectiva, Marc Roca adverteix que podria ser més alta, ja que en aquest primer trimestre no s’ha valorat la recollida de vidre.

Els contenidors instal·lats a Rocafort funcionen amb un sistema d’obertura amb targeta i amb bosses personalitzades per a envasos lleugers i per a fracció resta. Les targetes funcionen perquè els  contenidors només s’obrin als veïns. La prova pilot acabarà a finals d’aquest 2018 i serà útil al Consell Comarcal per valorar si aquest sistema s’aplica en altres poblacions. Per l’alcalde de Rocafort de Queralt, el sistema més eficient és el que han posat en marxa al municipi i ha expressat que li agradaria continuar amb aquest mètode, una vegada acabi el període de prova.