El festival Terrània ha tornat a convertir Montblanc en la capital catalana de la ceràmica artística. Durant els últims anys el festival havia rondat sempre els 7.000 visitants, excepte en l’edició de l’any passat. El referèndum de l’1 d’octubre va marcar el Terrània 2017, amb només 2.800 visitants.

Aquest 2018 Terrània ha tornat a superar els 7.000 visitants, i es torna a situar a la mitjana dels darrers anys. La xifra de vendes també ha estat de les més elevades del festival, amb 31.000 euros, una xifra que no s’assolia des del 2008.

En l’edició d’enguany, la setzena, el públic ha pogut veure l’obra de 33 ceramistes, en especial d’artistes dels Països Baixos, país convidat en aquesta edició. A més dels  13 ceramistes catalans i els 5 dels Països Baixos, a Montblanc s’hi ha congregat 9 ceramistes francesos, 3 d’Espanya, 1 de Bèlgica, 1 de Polònia i 1 del Regne Unit.

L’antiga església de Sant Francesc ha estat un any més el punt de trobada entre ceramistes arribats de tot Europa i els aficionats a la ceràmica artística. A banda però de les exposicions, els visitants també han pogut posar-se a la pell d’un ceramista, fent alguna peça o aprenent diverses tècniques artesanals d’aquest món. El Terrània, a més, ha rebut el Premi Artesania concedit per l’Associació de Ceramistes de Catalunya, un guardó que referma el prestigi adquirit pel festival al llarg de la seva trajectòria.

A partir d’ara l’antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir els altres esdeveniments de tardor que s’organitzen des de l’Oficina de Turisme de Montblanc. El primer serà Clickània, el festival de Playmobil.