[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_QDjtE5VsBg?rel=0]

Feia mesos i fins i tot anys que l’Espluga de Francolí esperava aquest moment. La nova etapa de Casa Llavasa com a casa de colònies ha esdevingut una realitat aquest dissabte a Durro, el petit nucli de la Vall de Boí on el 1982 un grup de 25 espluguins va comprar unes antigues bordes per convertir-les en lloc d’estades escoltes per l’Agrupament l’Estornell.

Aquest 29 de setembre de 2018 serà recordat des d’ara per un nou assoliment col·lectiu de l’altruïsme espluguí, que ja va arrencar el 2014 quan l’Assemblea General de l’Associació l’Estornell va aprovar un esperat projecte de reforma de l’equipament. Les obres van començar el 2016 i l’estiu de 2017 la casa ja va rebre el registre oficial com a casa de colònies, per part de la Generalitat de Catalunya. Amb una inversió de 240.000 euros, part dels quals finançats per la Unió Europea.

La cultura popular i l’associacionisme espluguí

La jornada inaugural d’aquest dissabte ha estat carregada de símbols, començant per la presència de prop de 200 espluguins de diferents entitats, molts d’ells membres històrics i actuals del teixit associatiu que des de l’època democràtica ha impulsos nombrosos projectes socials i culturals a l’Espluga de Francolí.

Fotografia de grup de la cultura popular espluguina amb tots els impulsors de Casa Llavasa (Foto: Laura Carabasa)

Hi han participat els Bastoners de l’Espluga, el grup de Diables amb el Senglar, els Grallers de l’Espluga i els gegantons neolítics Terra i Pastor. A la tarda, tot i la pluja, la cultura popular espluguina ha sortit en cercavila pels carrers de Durro, un moment únic a la Vall de Boí, ja que els elements tant propis de la Festa Major espluguina no existeixen en aquesta zona del Pirineu. A la nit, correfoc dels Diables de l’Espluga per donar pas al sopar de germanor i a la festa de celebració.

La falla de ferro forjat de Cal Biel

L’acte inaugural de la nova etapa de Casa Llavasa ha deixat emprempta en molts moments i gestos simbòlics que es recordaran per les generacions futures. Un d’ells, una falla típica de les festes del solstici d’estiu del Pirineu i pròpia de Durro, forjada en ferro per Cal Biel, sorgida d’una mà de ferro des de la pedra de la casa. Aquest gest ha emocionat els representants institucionals de la Vall de Boí i de l’Alt Pirineu que han seguit amb detall l’acte. Els diferents presidents de l’Associació l’Estornell han estat també els responsables de destapar la placa inaugural, amb la data, tapada per un fulard del Cau. No és casual, la vinculació entre Casa Llavasa i l’Agrupament Escolta l’Estornell és part l’essència del projecte.

La descoberta de la falla de ferro forjat de Cal Biell (Foto: Laura Carabasa)

Per això l’acte ha acabat amb l’entrega dels foulards enviats per les principals institucions i agrupaments escoltes vinculats amb l’Espluga o Durro. Com el de Belianes, que inicialment també va compartir Casa Llavasa en els seus origens.

Escolta l’Acte Inaugural:

Escolta l’Especial Informatiu:

L’acte inaugural, en directe per l’Espluga FM Ràdio, ha estat intens i carregat de paraules, primer dels representants polítics que hi han assistit: el president de l’Alta Ribagorça, l’Ajuntament de la Vall de Boí i l’EMD de Durro-Saraís, i el Govern de la Generalitat, que hi ha enviat els seus representants al Pirineu tant de la Secretaria General de Joventut com del Departament d’Agricultura -que ha atorgat el fons Leader de la Unió Europea per finançar la reforma. També la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran.

La segona part de l’acte, presentat per dos dels coordinadors de l’esdeveniment, Anna March i Ferran Lozano, ha inclòs els discursos més emotius: l’alcalde de l’Espluga i un dels fundadors de Casa Llavasa, David Rovira, el també fundador Manel Morgades, la cap de l’Agrupament l’Estornell, Maria Salvadó, o l’actual president de l’Associació l’Estornell, Enric Vives, impulsor de la reforma.

Després els espluguins han compartit amb els veïns de Durro un dinar de germanor a la carpa de festes del poble. L’equip de l’Espluga Audiovisual ha ofert una programació especial en directe des de Casa Llavasa i una àmplia cobertura informativa per l’Espluga FM Ràdio i Tac12 TV.