[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3p0kD3Cp_iw?rel=0]

L’Alberg Jaume I de l’Espluga acull des d’aquest estiu desenes de menors estrangers no acompanyats que, en algunes setmanes, han estat prop de vuitanta. Com ha exposat l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, aquesta setmana les places s’han reduït a una vintena de persones, però demana que l’edifici deixi de ser centre provisional d’acollida perquè assegura que l’activitat de l’Alberg és dificil de fer compatible amb l’estada dels migrants.

“Ens sembla que l’Alberg Jaume I no és el lloc adequat per acollir aquests joves”, ha dit l’alcalde, però reconeix les necessitats de la situació d’emergència. David Rovira ha expressat en el Ple Municipal d’aquest dijous que és difícil assegurar la convivència entre l’acollida de menors i l’activitat turística per a escoles i famílies que desenvolupa l’alberg i el Paratge de Poblet.

ÀUDIO: David Rovira parla de la petició que han fet al secretari d’immigració

D’altra banda, el batlle ha manifestat que el consistori ha estat informat de l’arribada de menors des del primer moment i que, en diverses ocasions, han col·laborat amb l’acollida, per exemple facilitant el pavelló d’esports o proposant visites a espais turístics.

ÀUDIO: Rovira explica la col·laboració de l’Ajuntament

Segons ha confirmat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a l’EFMR, l’Alberg Jaume I seguirà sent centre provisional d’acollida mentre existeixi l’emergència dels darrers mesos, tot i que es limitaria a 20 places. L’onada migratoria és una problemàtica que afecta també a altres poblacions, ja que aquest 2018 han arribat a Catalunya més de 2.000 menors estrangers no acompanyats i 1.500 l’any 2017, mentre que el 2015 van ser-ne uns 400.