El Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet acull el projecte Boscos Mediterranis 2018 per la recuperació del Patrimoni Forestal, entre el 22 de setembre i el 9 de desembre grups de voluntaris s’endinsaran al bosc per desenvolupar tasques de conservació del medi.

El projecte organitzat pel Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans  (GEPEC) va començar aquest dissabte 22 de setembre amb una desena de persones voluntàries i 3 monitors. La primera acció va consistir en la millora de l’itinerari de les Cent Fonts situat a la Reserva Natural Parcial del Barranc de la Trinitat.

Durant la primera jornada es va millorar el manteniment del camí de l’Artiga, amb la realització de 40 esglaons i tallaigües. El camí de l’Artiga és el que puja de l’ermita de la Santíssima Trinitat cap a les Cent Fonts.

El voluntariat forestal que ha començat ara al bosc de Poblet és pioner al territori, ja que només s’han desenvolupat experiències similars al Pirineu. Marc Torrents, tècnic del GEPEC, va explicar al programa Punt de Mira de l’EFMR i RM que vol seguir les metodologies del projecte boscos del Pirineu. El voluntariat vol implicar la societat en la gestió dels boscos i fomentar el coneixement de la problemàtica del canvi climàtic. 

Durant aquests mesos els voluntaris forestals coneixeran tècniques de bioconstrucció, tasques de prevenció d’incendis, el manteniment de la xarxa de senders i de fonts i cuidaran en la conservació i millora de camins dels boscos de Poblet. Hi ha previstes jornades d’un dia i ‘altres de 2 o 3 dies, durant les quals les persones voluntàries s’allotjaran a dependències del monestir de Poblet. Les pròximes sessions se celebraran el dia 29 de setembre; els dies 12, 13, 14 i 27 d’octubre, els dies 2, 3 i 4 de novembre i el 7, 8 i 9 de desembre.

Per més informació i per inscriure’s al programa de voluntariat als boscos de Poblet, es pot contactar amb l’entitat o consultar l’enllaç.