[youtube https://www.youtube.com/watch?v=w7aj6uyFuKE?rel=0]

Fa uns dies que la verema ja està en marxa al conjunt de la Conca de Barberà. Enguany el calendari s’ha enrederit uns 10 dies, en comparació amb el 2017, i tot fa pensar que la collita serà inferior a la que s’havia previst abans de començar la campanya.

La plaga del míldiu ha estat important en alguns punts de la Conca

En alguns punts la collita podria ser un 10% o 15% superior a la de l’any passat, sobretot a la Conca estricta, com ha constatat el pagès Joan Arboç. En d’altres zones, l’alta pluviometria ha fet aflorar més fongs i la vinya ha patit l’afectació del míldiu. Les pluges i la humitat d’aquestes darreres setmanes també podrien malmetre el raïm. En general les quantitats de raïm són inferiors a les que s’havien previst abans de començar la campanya. En aquest sentit, s’esperava assolir xifres similars a les del 2016, un 30% superior a les de l’any passat. La presidenta de la DO de la Conca de Barberà, Mariona Rendé, assegura que els ceps encara arrosseguen la sequera del 2017 i que les pluges d’enguany podran revertir en la collita del 2019.
Pel que fa al ritme de la verema, enguany va amb unes setmanes de retard si es compara amb el 2017, que va ser una collita avançada. Les varietats més primerenques, com el Chardonnay i part del Macabeu ja està al celler, mentre que els enòlegs esperen donar més dies de maduració a la Garnatxa o, per exemple, el Trepat, la varietat autòctona de la comarca.

La verema, aquest dissabte a l’Entre vins i fogons (de 10 a 11 h a l’EFMR)

Tot i això, les característiques de la comarca fan que el calendari no sigui homogeni i, en alguns punts, ja s’ha començat a collir Trepat, com ha apuntat Ramon Ribas, president de la Cooperativa Agrícola de Barberà i responsable del Celler Pla de la Massó. Ribas ho ha explicat en una entrevista del Diari d’un Sommelier de la Conca 5.1, un espai que s’emetrà aquest dissabte a l’Entre vins i fogons, de 10 a 11 del matí. Al mateix temps, David Rovira, en representació del Celler Vidbertus, ha assegurat que començaran la verema d’aquí un parell de setmanes.
Els primers vins arribaran a les nostres taules aquest novembre, el primer que podrem tastar és el vi novell. Pels blancs i rosats joves haurem d’esperar una mica més, però ja podran acompanyar els àpats d’aquest Nadal.