Els pobles de la Conca de Barberà han commemorat la Diada Nacional de Catalunya amb ofrenes florals, actes populars i parlaments. Els discursos enguany han estat protagonitzats per la reclamació de l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Més enllà dels actes locals, més d’un miler de conquencs van desplaçar-se amb els busos de l’ANC per participar en la multitudinària manifestació de Barcelona. En total de la comarca en van sortir 21 busos, una de les xifres més altes dels darrers anys.

L’Espluga envia postals als presos i exiliats polítics

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=E0hTRdzOBwE?rel=0]

Una de les iniciatives més destacades de la jornada es va celebrar a l’Espluga de Francolí i va consistir en la lectura de postals que s’enviaran als 16 presos i exiliats polítics. La lectura dels textos va anar a càrrec de 16 persones que viuen o tenen alguna relació directa amb els carrers que provisionalment porten el nom dels polítics i líders socials catalans privats de llibertat. A més a més, a l’Espluga també es va llegir el manifest de la Diada, hi va haver parlaments i un esmorzar groc.

L’alcalde de Montblanc demana la unitat dels partits sobiranistes

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=subbeatKGpo?rel=0]

Un any més, a Montblanc es va fer l’ofrena floral al monument del fill predilecte de la vila i heroi del 1714, Francesc de Castellví i Obando. L’acte va comptar amb l’actuació de la Coral Flor de Lis i el pilar dels Torraires. En declaracions a TAC12, l’acalde de Montblanc, Josep Andreu, va demanar la unitat dels partits sobiranistes i els demòcrates per fer front al procés judicial.

Els pobles de la Conca celebren ofrenes florals durant la Diada

A Santa Coloma de Queralt la Diada d’aquest 2018 ha destacat per la inauguració de l’escultura “Al·legoria a l’onze de Setembre” de Josep M. Roca. A més a més, com és habitual es va fer l’ofrena floral i es va cantar Els Segadors.

Un dels municipis que va començar la jornada més d’hora va ser Sarral, ja que els actes de la diada van donar el tret de sortida a dos quarts de 8 del matí amb la caminada al Tossal d’en Fessit on es va hissar la senyera a càrrec del Club BTT Sarral. Unes hores més tard, les commemoracions van seguir al passeig del VIII Centenari amb l’hissada de la senyera i la rebuda de les entitats de la vila per part del consistori. En els parlaments de l’acte es va demanar la llibertat dels presos polítics i també hi van sonar l’himne nacional de Catalunya.

La crida per la llibertat dels presos també va formar part de la Diada a Vimbodí i Poblet on desenes de persones van formar un llaç humà alçant cartells en favor de la república catalana. A Vimbodí també hi va haver parlaments i un esmorzar popular, dues propostes que també van formar part de l’agenda d’actes de Barberà de la Conca. Les ofrenes florals es van repetir a Solivella on l’acte va comptar amb l’actuació del grup de grallers Lus Xipellis.