[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SCiLxwugdiA?rel=0]

L’Espluga de Francolí ha recordat els presos i exiliats polítics durant de la Diada Nacional de Catalunya i ho ha fet amb la lectura de 16 postals dirigides a cadascun dels líders i polítics catalans. L’acte central ha començat a dos quarts d’11 del matí i ha congregat unes 200 persones a la plaça de la Vila.

El context actual ha donat un altre to a la Diada d’enguany. Junt amb la demanda per fer efectiva la república catalana, l’acte també ha recordat els polítics i líders catalans que estan empresonats o en situació d’exili i n’ha reclamat la llibertat. Des de l’Espluga per la Independència, organitzadors dels actes, s’ha impulsat la lectura de postals que s’enviaran als 16 presos i exiliats polítics. Els encarregats d’escriure i llegir als textos han estat 16 espluguins i espluguines que viuen als carrers que recentment s’han batejat amb els noms dels presos i exiliats polítics. També s’ha llegit una carta que Jordi Turull va respondre a l’ANC de la Conca des de la presó.

La crida per la llibertat dels presos marca els parlaments

Acte central de la Diada de Catalunya a l’Espluga (Foto: Gerard Bosch)

Pel que fa als diversos parlaments i la lectura del manifest, aquesta vegada han girat entorn a la lluita antirepressiva i també per reclamar la implementació de la república. En aquest sentit, el coordinador de l’Espluga per la Independència, Jordi Saumell, ha criticat el context de repressió i violència impune de l’extrema dreta al carrer però ha expressat: “No cedirem en la nostra lluita”. Saumell ha remarcat que amb l’aplicació del 155 el moviment independentista no ha mort, sinó que “som molts més i estem encara més convençuts”. Per això, Jordi Saumell ha dit: “és l’hora que junts fem efectiva la república catalana”.

L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, també ha assenyalat que la Diada se celebra amb un context de presos polítics, exiliats i molts alcaldes imputats. Amb tot, Rovira ha expressat que el sistema judicial espanyol ha quedat en ridícul per tots els despropòsits que ha encadenat i ha insistit en seguir lluitant pels drets civils dels catalans.

L’acte central ha acabat amb el cant dels Segadors i un esmorzar groc. A més a més, l’ANC ha posat a disposició dels assistents diverses postals amb la imatge de les plaques dels carrers de l’Espluga que porten el nom dels presos i exiliats perquè, qui ho vulgui, també faci arribar el seu missatge als polítics catalans.

A un quart de 2 del migdia han sortit des de l’Espluga 5 dels 21 busos que l’ANC a la comarca ha habilitat per participar a la manifestació de Barcelona, enguany amb un augment de conquencs inscrits.

L’ANC mobilitza més d’un miler de persones des de la Conca

D’altra banda, una de les altres novetats dels actes de la Diada a l’Espluga és que la caminada popular de l’11 de setembre se celebrarà dissabte per poder esponjar la programació.