[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Jr4IddolDxY?rel=0&w=560&h=315]

Els socis de l’Agrícola de la Conca votaran en una assemblea general si la Secció de Crèdit ha de tancar o no. La data exacta de la votació encara no s’ha concretat però serà després de la verema i podria servir per posar fi a més d’un segle d’activitat d’aquesta secció de la Cooperativa de l’Espluga, ara integrada en l’Agrícola de la Conca.

Els responsables de la Secció de Crèdit van plantejar l’opció als socis en una reunió informativa celebrada la setmana passada al·legant que el servei actualment està generant pèrdues i ja no desenvolupa un paper essencial. El director de la secció, Josep M. Cantós, ha explicat a l’EFMR que, si s’aprova el tancament, es tornaran tots els diners als socis i ha demanat tranquil·litat perquè, assegura, l’entitat no té cap problema de liquiditat. De fet, Josep M. Cantós confessa que el tancament podria generar uns diners que es destinaran per tornar als socis que van fer aportacions en un passat o per invertir-los en la cooperativa.

ÀUDIO: Josep M. Cantós parla sobre el tancament de la Secció de Crèdit de la Conca  

La secció genera pèrdues, però no té problemes de liquiditat

Pel que fa als motius de l’opció de tancament, el director ha explicat que encara s’estan pagant interessos als socis pels seus diners i que això, junt amb la mateixa estructura de la secció, està generant pèrdues. Amb els canvis en el sistema financer, Josep M. Cantós considera que la Secció de Crèdit ha deixat de ser viable perquè els bancs ocupen la funció que històricament havia desenvolupat la cooperativa. En aquest sentit, també reconeix certes pressions del Departament de Finances de Catalunya perquè les seccions de crèdit tanquin.

ÀUDIO: El director de la Secció de Crèdit  assegura que l’entitat no té cap problema de liquiditat

Segons ha pogut saber l’EFMR, entre els socis hi hauria diversitat d’opinions. D’una banda, hi ha persones que veuen que aquest servei de l’Agrícola de la Conca és deficitari, mentre que per contra també pesa el sentiment històric de l’aportació que ha tingut la Secció de Crèdit.

Un nou rumb per a la Secció de Crèdit

En qualsevol cas, si els socis es decanten pel tancament, el director de la Secció de Crèdit explica que es canviarà l’orientació de la secció que seguirà estant oberta de cara al públic, però amb una altra activitat. Cantós ha exposat que, per exemple, podria oferir serveis d’assessoria, assegurances o de suport als socis. En tot cas, el calendari d’un possible tancament es podria allargar al voltant d’uns 9 mesos.

ÀUDIO: Cantós exposa el nou rumb per a la Secció de Crèdit

La Secció de Crèdit està activa des del 1906, quatre anys després de la fundació de la cooperativa, llavors sota el nom de Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs. Actualment, uns 200 socis, majoritàriament de l’Espluga, utilitzen la secció, per bé que el seu àmbit d’influència també arriba fins a Solivella després de la fusió del 2014. En tot cas, seran més de 600 els socis citats a votar el futur de la secció. Les altres seccions operatives de l’Agrícola de la Conca treballen el vi, oli, fruits secs i també disposa de dues agrobotigues.