Familiars dels presos i exiliats polítics, juntament amb els representants del consistori de l’Espluga, han presentat al Jardí dels Francolins les plaques que s’emparellaran amb els noms de carrers existents per reclamar la llibertat dels líders polítics i socials. Tot i que aquest dilluns s’han descobert les plaques, no es penjaran fins a mitjans d’aquest mes d’agost.

L’acte, dins dels actes de la Festa Major de l’Espluga, ha comptat amb la participació del diputat del Parlament de Catalunya i company de Meritxell Serret, l’espluguí Ferran Civit; la dona de Jordi Turull, Blanca Bragulat: la germana de Carles Puigdemont, Montse Puigdemont, i la parella de Joaquim Forn, Laura Masvidal, tots ells membres de l’Associació Catalana pels Drets Civils. A més a més, els representants del consistori de l’Espluga també han tret la senyera que tapava els cartells.

Els familiars dels polítics i líders socials han agraït el gest de l’Espluga, destacant que es tracta d’una iniciativa original i que és un honor que puguin compartir espai amb personalitats tan destacades de la història de Catalunya. Per a les representants de l’Associació Catalana pels Drets Civils, l’acció de l’Espluga dona ànims a les famílies i als represaliats, però d’altra banda també és una crida a la reivindicació i un missatge per no normalitzar la situació, com ha definit la germana de Carles Puigdemont.

ÀUDIO: Montse Puigdemont defineix el missatge que trasllada l’acció

ÀUDIO: Blanca Bragulat valora la iniciativa

Blanca Bragulat també ha agraït la iniciativa i ha recordat que va visitar l’Espluga per última vegada al gener amb Jordi Turull que va ser l’encarregat d’inaugurar la Fira de Sant Vicenç. Al seu temps Ferran Civit ha instat als membres del consistori que la pròxima cita pugui ser perquè els presos i exiliats puguin retirar ells mateixos la placa. 

ÀUDIO: Ferran Civit exposa que és una situació complexa

Els emparellaments tenen relació entre les dues personalitats

El nom de Carles Puigdemont anirà aparellat amb l’altre president de la Generalitat que té un nom a l’Espluga de Francolí, Lluís Companys. El nom d’Oriol Junqueras acompanyarà al del carrer de Mossèn Ramon Muntanyola, ja que els dos són homes de pau i reconciliació des d’una òptica cristiana. El carrer de Lluís Carulla serà ara també el de Jordi Cuixart, perquè és el president actual d’Òmnium Cultural, entitat fundada per l’empresari espluguí. Jordi Sànchez compartrà nom amb Anselm Clavé, els dos com a promotors de l’associacionisme català. L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, compartirà el seu nom amb el de Rovira i Virgili, també president del Parlament.

Els altres noms de carrers associats són: Jordi Turull (amb el carrer de Prat de la Riba), Raül Romeva (amb el carrer d’Europa), Joaquim Forn (amb el carrer d’Àngel Guimerà), Dolors Bassa (amb el carrer de l’espluguí Mestre Roig), Josep Rull (amb el carrer de Joan Maragall), Toni Comín (amb el carrer de l’espluguí Dr. Joan Farré), Lluís Puig (amb el carrer de Joan Amades), Meritxell Serret (amb el carrer de Josep M. Rendé i Ventosa, com a també impulsor de l’agricultura), Clara Ponsatí (amb el carrer de Pompeu Fabra, que també va ser conseller a l’exili), Anna Gabriel (amb el carrer de Pau Casals, que també va portar la veu de la causa catalana a Ginebra) i Marta Rovira (amb el carrer Josep M. Folch i Torres, també exiliat).

La moció per la qual es penjaran les plaques, que va ser presentada per part de tots els grups municipals, es va aprovada al Ple Municipal per unanimitat i era una proposta inicial de Som Espluga. L’alcalde, David Rovira, ha assegurat que l’acció és sobretot per recordar els presos i exiliats i amb el compromís que no es trauran les plaques fins que tinguin plena llibertat.

ÀUDIO: David Rovira parla de l’acció

ÀUDIO: Laura Masvidal valora la diversitat d’iniciatives arreu del país

ÀUDIO: Jordi Saumell, president de l’Espluga per la Independència, destaca la iniciativa