[youtube https://www.youtube.com/watch?v=My8DHlRVPr4?rel=0&showinfo=0]
La Festa Major de l’Espluga ha començat oficialment aquest vespre de dijous amb el pregó de l’espluguina Laia Torres. Des de la Font Major, amb el portal, els Gegants Neolítics i els gegants Ponç Hug i Beatriu de fons, Torres ha ofert al municipi un pregó compartit, amb la participació d’amigues i familiars, i instants poètics i musicals que han volgut ser un homenatge per a la generació dels seus avis i una crida a l’acció per assolir una república catalana per canviar-ho tot.

L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, engegava l’acte explicant els motius pels quals el pregó enguany ha estat en mans de Laia Torres. El fet de ser espluguina, com ja és tradició, s’hi ha sumat la seva joventut, un fet que Rovira ha remarcat juntament amb la implicació en les entitats del poble. De manera especial aquest 2018, expressava l’alcalde, la petició ha estat per Torres perquè és una de les 39 persones del Camp de Tarragona encausades per les vagues del 8 de novembre i, afegia, que així “s’ha volgut representar a tota aquella gent que ha treballat i treballarà per la llibertat del nostre poble”.

Homenatge i reivindicació

“Estic tan contenta de poder ser aquí avui compartint l’inici de la Festa Major i que sigui justament aquest any”, va agrair Laia Torres en començar el pregó. “Després d’un any que ens ha maltractat”, expressava Torres, referint-se als atemptats de Barcelona i Cambrils, les nombroses mobilitzacions, la jornada de l’1 d’octubre amb tots els seus derivats, l’autocensura i, en el seu cas, també una declaració als jutjats just mentre afrontava unes oposicions.

La pregonera va reconèixer: “Sí que ens ha maltractat l’any i aquí avui en un lloc ple de vida i de benvinguda, celebrem que ens n’hem sortit, que segurament mai hem sigut tan a prop d’aconseguir allò que volíem, sense deixar de tenir clar que el camí més curt no sempre és el més recte i el camí amb més gent no té per què ser el més correcte. Que ens queda molta feina, però hi som i estem disposats a fer-la, des del més petit gest al més gran. Això sí, necessitem que els qui ho lideren estiguin disposats, altra vegada, al fet més que al símbol“.

En aquesta línia, part del pregó va ser un clam a la llibertat i una crida a lluitar per a una república per canviar-ho tot. De fet, Laia Torres va enumerar un seguit d’accions i hàbits diaris que, assegura, no decidim lliurement. “No som lliures”, va confessar, però reivindicava: “deixem-nos de símbols i comencem a actuar”. D’altra banda, en l’inici, Torres també va recordar els noms de tots els polítics i líders socials empresonats o a l’exili.

Laia Torres: “Em nego a creure que la Guerra Civil va ser com ens expliquen als llibres”

“La meva primera Espluga és la de la coca amb sucre”, així és com Laia Torres va mirar enrere. El record va anar més enllà a través dels seus avis, just 80 anys enrere, quan va començar la Batalla de l’Ebre. Una Guerra Civil que es nega a creure que va ser com expliquen els llibres i una transició que Torres qualifica de nyap. L’espluguina diu haver conegut la guerra a través de les històries que li va explicar el seu avi, que era dels nacionals, però recorda que la seva àvia alimentava els republicans a Les Masies i que l’altre avi, de la quinta del biberó, li va tocar combatre al front de l’Ebre. Amb tot, la pregonera va realçar la fortalesa de les dones i els homes de la generació dels seus avis i amb l’homenatge també va evidenciar que Espanya encara no ha fet net i és hereva del seu passat franquista.

En diversos instants de l’acte, la melodia del piano amb Sergi Esparza va acompanyar la lectura de poemes per part de Laia Torres, però també de Filo Farre´, Maia Sánchez, Anna Garcia i Gemma Mercadé.

Una quarantena de dones dempeus tanquen el pregó

El pregó va acabar amb una altra remor. “La nostra, la de les àvies, les besàvies, les mares, les tietes, les amigues i les filles”, va exposar Laia Torres. La darrera crida va ser per fer camí juntes per aconseguir la igualtat entre homes i dones. Així, com a final de l’acte, desenes de dones es van alçar al costat de la pregonera, mentre es recitava un poema de Maria Mercè Marçal. Al mateix temps, desenes de persones del públic van aixecar cartells favorables a la república catalana.

Després del pregó, la cercavila amb els grallers, gegants i nans de l’Espluga va prendre el relleu de la jornada fins al Museu de la Vida Rural on va començar la sisena edició del Rusc, el festival de poesia del museu.

ÀUDIO: Pregó de Festa Major de l’Espluga a càrrec de Laia Torres