[youtube https://www.youtube.com/watch?v=aRvHYbWVf3w?rel=0&showinfo=0]
La televisió pública de la Conca de Barberà, TAC12, ha estrenat aquest cap de setmana una coproducció insòlita amb el Canal Terres de l’Ebre coincidint amb el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre.

Els dos principals canals televisius de la demarcació de Tarragona han iniciat l’emissió de ‘Tremolors’, una sèrie documental de 18 capítols que s’emetrà al llarg dels 115 dies que va durar la Batalla de l’Ebre, que va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Aquest cap de setmana es va estrenar el primer capítol, amb l’anàlisi del preludi de la Batalla.

El projecte parteix de la premissa que, malgrat tot el que ja s’ha escrit, encara no està tot dit sobre la Batalla de l’Ebre. El pas del temps ha permès noves mirades i fer uns càlculs precisos que fan feredat: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

Projecte amb veus espluguines

El projecte audiovisual compta amb la participació dels periodistes Toni Orensanz, en la coordinació i guió; Sara Sans, en la presentació dels capítols, i Joana Zapata, en la producció.

Entre les veus de la narració hi sentim els periodistes espluguins Gerard Bosch -que posa la veu a les introduccions i la narració de relats- i Xavier Lozano, que interpreta els textos de testimonis reals o cartes enviades des del front.

La gravació i postproducció són a càrrec de Morris Produccions i la banda sonora original és de Pep Vila. Un equip tècnic, reduït però expert, que ha comptat amb la participació d’una quinzena d’historiadors, i d’una vintena de testimonis directes.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CYCrE2HzhLY?rel=0]

Disponible el primer capítol

El primer dels capítols ‘El preludi de la Batalla’ s’explica sintèticament el context en el qual es va produir aquest episodi bèl·lic i les principals raons que contribueixen a la seva comprensió.

El segon dels capítols s’emetrà dissabte vinent a les 22.30h, i se centra a exposar com va ser el pas del riu Ebre la nit del 25 de juliol de 1938 per part de les tropes republicanes, mentre que el tercer explica quina va ser la reacció franquista i com es va desenvolupar l’enfrontament a partir d’aquell moment.

Aquest seguit de documentals, que incorporen mapes i un important treball de grafisme facilitats pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), té la vocació de seguir amb atenció, i al llarg de totes les setmanes, els fets més destacats que anaven succeint al front ara fa 80 anys.