Una gran sardana d’1,4 quilòmetres ha encerclat el perímetre del nucli emmurallat de Montblanc, un repte que el municipi ha celebrat dins dels actes de la Capital de la Sardana de Catalunya que exerceix al llarg d’aquest 2018.

Aquest dissabte a la tarda el municipi necessitava un mínim de 1.500 persones per poder completar la sardana i, encara que a falta de poques hores les inscripcions estiguessin lluny d’aquesta xifra, l’organització ha estat optimista fins a l’últim moment. Finalment, després de reubicar desenes de persones per acabar d’omplir alguns dels trams, Montblanc ha completat la sardana gegant al voltant d’un quart de 8 del vespre. La sardana ha comptat amb la participació d’elements del seguici festiu de Montblanc, però també amb diversos líders polítics d’Esquerra Republicana de Catalunya, entre aquests el vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, o la portaveu del partit, Marta Vilalta, ja que prèviament s’ha celebrat l’acte polític de la 23a Acampada Jove.

La Cobla Principal de Tarragona ha posat la música en directe des de la plaça de Sant Francesc i s’ha distribuït a la resta de trams a través de diversos altaveus. En aquest cas, la sonorització ha estat insuficient perquè en alguns dels espais no s’ha escoltat la música. “Montblanc capital de la sardana 2018” i La Santa Espina han estat les dues sardanes que s’han ballat.

El regidor de Cultura de Montblanc, Jordi Albalat, s’ha mostrat satisfet i reconeix que “era un repte fer aquesta gran anella que envoltés tota la muralla, tot aquest patrimoni cultural, i de sumar cultura popular, tradició catalana, amb patrimoni monumental, una cosa que segurament només es pot fer amb una vila amb història com Montblanc”. D’altra banda, Albalat ha demanat disculpes pels problemes tècnics amb la megafonia.

ÀUDIO: Jordi Albalat es mostra satisfet amb l’experiència

Al seu temps, el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha valorat el to festiu de la proposta, però també el record per als presos i exiliats polítics. En aquest sentit, al llarg del perímetre de la muralla s’han desplegat diverses pancartes amb la imatge dels polítics empresonats i a l’exili. A més a més, el president de la Federació considera que manifestacions multitudinàries com les d’avui ajuden a la campanya perquè la sardana sigui inclosa a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco.

ÀUDIO: El president de la Federació Sardanista de Catalunya destaca la iniciativa montblanquina