La campana de l’església de Senan haurà de deixar de sonar fins que s’adapti als límits acústics. Això és el que ordena la sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona en relació a la denúncia que va interposar un veí del municipi el 2016.

El magistrat demana ara que l’Ajuntament de Senan requereixi al titular de la campana, l’Arquebisbat de Tarragona, el cessament provisional de l’activitat. A partir d’aquí, s’hauran de prendre les mesures necessàries per assolir el límit legal de soroll que és de 55 dB, una potència que s’estaria superant per 1 dB. Abans que la campana torni a sonar, s’hauran de repetir la prova sonomètrica per comprovar la intensitat del so que s’haurà d’efectuar des de l’interior del domicili del veí afectat.

La polèmica pel repic de les campanes de Senan es remunta fins al 2014, quan la parròquia va posar en marxa el toc de campanes de les hores. Al llarg d’aquell primer any, l’Ajuntament ja va rebre diverses queixes d’una part del veïnat, mentre que el primer recurs el va interposar un dels veïns el 2015 pel soroll que ocasionava la campana, ja que el seu domicili es troba a tocar de l’església. Va ser en aquell punt, quan el govern municipal va veure que era necessari legalitzar el mapa de capacitat acústica, inexistent al municipi fins llavors, per tal de saber la potència de so màxima al qual podia arribar el repic de la campana.

Senan va disposar d’aquest mapa a partir del 2016. La llei per la qual es regia, concretament un article del 2010 que desenvolupa la Llei 16/2009, establia que el límit al nucli urbà era de 55 dB, però en casos d’activitats ja existents tradicionalment es podia elevar fins als 60 dB. Així, després de fer la prova acústica, al municipi se li va autoritzar l’activitat de la campana en aquest marge de potència. Les queixes del veí van continuar fins al punt que va presentar un recurs contenciós administratiu contra l’Arquebisbat de Tarragona i l’Ajuntament de Senan.

El límit de potència de la campana s’ha d’ajustar als 55 dB

Ara, la sentència del magistrat Guillermo Peral, que encara no és ferma, dictamina que el límit de potència de la campana s’ha d’ajustar als 55 dB perquè l’activitat no existia abans del 2010, any en què es publicava la l’article de la nova llei. D’aquesta manera, el resultat de la prova acústica va ser de 56 dB i també es reconeix que hi hauria marge per limitar el soroll.  En aquest sentit, el jutjat demana a l’Ajuntament de Senan que requereixi el cessament provisional de l’activitat a l’Arquebisbat de Tarragona i que adopti les mesures per reduir la potència del repic de la campana. A partir d’aquí, s’hauran de fer les comprovacions de la potència del soroll i, si s’ajusta a la normativa, es permetrà la represa de l’activitat.

L’Ajuntament de Senan ha expressat a l’EFMR que no farà declaracions fins que la resolució sigui ferma. De fet, les tres parts poden presentar un recurs d’apelació en un termini de 15 dies.