[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rhZB2CsDhH4?rel=0]

Pas endavant per poder tirar a terra l’edifici Cal Contijoch. L’Ajuntament de Montblanc va comprar aquesta casa, situada a la plaça de Sant Francesc, sense saber que era un bé cultural d’interès local. El consistori en va demanar la seva descatalogació i la comissió de cultura, reunida a Montblanc, ho va aprovar el juny de l’any passat.

La CUP de Montblanc, però, es va posicionar en contra i va decidir presentar un recurs d’alçada, que ara s’ha resolt a favor de la descatalogació de l’edifici. La conselleria de cultura considera més important la muralla, que és un bé cultural d’interès nacional, que aquesta casa pairal, considerada d’un rang inferior. Els cupaires ja s’han mostrat en desacord amb la decisió, i no descarten presentar un contenciós administratiu. La regidora Laura Aluja, de la CUP, destaca que «crec que una cosa no és incompatible amb l’altra, no estem d’acord amb la decisió».

Des de l’Ajuntament mantenen que la casa va perdre les seves característiques històriques als anys 70 i es mostren satisfets amb la decisió de la conselleria. Ara restaran a l’espera del que faci la CUP, però l’equip de govern no preveu encara tirar a terra la casa, com a mínim fins a l’any vinent. L’alcalde, Josep Andreu, destaca que «ara esperarem a saber què fa la CUP i de cara al pressupost de l’any vinent treballarem per poder tirar a terra la casa i recuperar aquest tram de muralla». Ara el següent pas serà aprovar la descatalogació de l’edifici al plenari municipal.

L’objectiu del consistori és tirar a terra la casa i també l’edifici del costat, el Kursaal, per reconstruir aquest tram de muralla. El projecte, però, depèn de l’1% cultural del Ministeri de Foment, que esperen poder aconseguir. Ara ja s’han tirat a terra alguns trams, com la casa del Cal Ferreret, o el jardí de Cal Contijoch.