El patronat de l’ermita del Sants Metges de Sarral ja té els diners necessaris per a les obres de restauració de l’entrada principal pel camí vell a la plaça de l’ermita dels Sants Metges, un projecte que s’emmarca en la preocupació del patronat per la potenciació i recuperació del patrimoni arquitectònic i artístic de Sarral.

Les obres, que han estat subvencionades per tots els veïns de la població que hagin fet un donatiu, tindran un cost total de 20.000€. L’actuació també compta amb una subvenció de 5.500€ de la Diputació de Tarragona. Segons els tècnics, els treballs se centren a repicar tot el guix de l’entrada, restaurar les escales i realitzar actuacions per frenar la degradació de l’entrada i el camí. La part més important d’aquesta restauració és la conservació de les imatges. Sant Cosme i Sant Damià seran traslladats a l’escola de restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Allà se’n farà una conservació amb un mètode específic.

Les obres començaran al mes de setembre i està previst que durin uns dos mesos, tot i que es podrien allargar per si el pressupost final puja. Un membre del patronat de l’ermita ha sigut l’encarregat de redactar el projecte de restauració.

ÀUDIO: Montse Fontanals, secretària del patronat, explica la iniciativa.

ÀUDIO: Damià Amorós, tresorer del patronat, defineix el projecte de donatius.

Aquest dissabte 14 de juliol tindrà lloc una caminada nocturna i un sopar al refugi de l’Ermita. La iniciativa servirà per recaptar fons per les obres de restauració. Durant l’any a l’ermita es fan diverses activats. Les més importants són les trobades anuals de tota la gent del poble per sant Cosme i Sant Damià on se celebrà la Festa Major de l’ermita. També el primer diumenge de juny se celebra l’aplec de l’ermita, on es fan diverses activitats amb la tradicional ballada de sardanes.

Ermita dels Sants Metges

L’Ermita dels Sants Metges és un edifici del municipi de Sarral inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La seva construcció data del segle XV i fou modificada al segle XVIII. Altres restauracions importants van fer-se el 1854 i el 1940. El seu valor arquitectònic i la seva antiguitat fan d’aquesta ermita un dels elements més destacats del patrimoni sarralenc.