Catalunya ha estat present a la capital dels Estats Units com a país convidat al festival cultural més important del país, l’Smithsonian Folklife, que acollia el 31è Aplec Internacional d’Adifolk. Una mostra de la cultura popular catalana s’hi ha traslladat per donar-se a conèixer entre els públic nord-americà.

Montblanc també hi ha estat present. D’una banda, perquè l’entitat organitzadora, Adifolk, està presidida pel montblanquí Ivan Besora, que ha estat l’amfitrió de Catalunya a Washingotn les dues darreres setmanes. Besora ha participat, com a president de l’entitat, a les recepcions oficials, on també hi ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs. A més, durant les dues setmanes que ha durat el festival, a les diverses ballades de sardanes hi ha sonat la sardana ‘Montblanc, capital de la sardana 2018’, per tal de donar a conèixer aquesta dansa i la capitalitat que Montblanc ostenta aquest any.

La delegació catalana ha estat integrada per més de 400 actuants, entre castellers, gegants, esbart, cobla, bestiari, diables, i un llarg etcètera. La Conca de Barberà ha estat ben present amb alguns castellers de les colles vallenques que són de la comarca. A més, alguns montblanquins i conquencs residents als Estats Units també s’hi van apropar per no perdre l’ocasió de veure cultura catalana al país on ara resideixen.

Sens dubte, la repercussió de Catalunya ha estat de primer nivell, com així valorava el president d’Adifolk Ivan Besora. A la vegada que constata que ja s’està treballant amb la ciutat que acollirà el proper 2019 el 32è Aplec Internacional, que s’anunciarà el 20 d’octubre a la vila de Montblanc en el decurs de la 1a Gala d’Adifolk emmarcada dins la programació de la “Capital de la Sardana 2018”.