L’itinerari de la Ruta del Cister tindrà una nova variant que passarà per les poblacions de Blancafort i Solivella. El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha senyalitzat la variant GR-175-6 un nou recorregut que té com a objectiu donar més serveis als senderistes i cicloturistes.

La Ruta del Cister que es pot fer a peu o en BTT està homologada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i ara s’ha volgut crear una variant al GR-175 entre l’etapa que va del monestir de Poblet a Vallbona de les Monges. El nou camí es desvia el punt quilomètric 9,4 a la partida del Mas d’en Llord, i segueix fins a arribar a les poblacions de Blancafort i Solivella. El recorregut enllaça de nou amb la ruta principal en el punt quilomètric 14,8 prop del Santuari del Tallat.

En total té una longitud d’uns 12,4 quilòmetres, per camins amples que no presenten cap dificultat específica i apta per a tota mena de caminants, ciclistes i cavalls. El paisatge és eminentment agrícola amb conreus de secà, cereals, vinya, ametllers i oliveres, amb algunes zones de bosc d’alzines i pins. Des del Consell Comarcal és remarca que s’ha volgut recuperar l’antic camí Ral que unia la Plana de l’Urgell amb el Camp de Tarragona i a l’Edat Mitjana fou un dels més concorreguts i importants de Catalunya. Així ens ho explica Maite Fusté tècnica de turisme del Consell Comarcal de la Conca.

ÀUDIO: Maite Fusté parla sobre la recuperació de l’antic camí Ral.

La variant GR-175-6 coincideix en trams d’altres rutes senyalitzades pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà com ara El camí rural de Barberà de la Conca al Santuari del Tallat, amb la Ruta de BTT de Blancafort al Santuari del Tallat i amb el tram del GR-171 de Forès a Vimbodí per Senan. Aquesta nova variant s’ha aprofitat perquè els caminadors i els ciclistes tinguin l’oportunitat de trobar allotjament als municipis de Solivella i Blancafort.

ÀUDIO: Maite Fusté explica el motiu de la variant.

Aquest estiu es faran dues presentacions per donar a conèixer el recorregut: el 3 d’agost a Solivella i el 10 d’agost a Blancafort. El 30 de setembre i en motiu a la Setmana de la Mobilitat, hi haurà una sortida simultània des de Blancafort i Solivella amb una mateixa direcció el Santuari del Tallat, per inaugurar oficialment la variant GR-175-6 de la Ruta del Cister.

Senyalització de la nova variant de la Ruta del Cister (Imatge: cedida)