L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga ha iniciat una campanya per ampliar el grup de portadors i balladors dels nans. L’objectiu és ampliar el grup per fer possible la sortida de tots els capgrossos per la Festa Major, que es celebra del 26 al 30 de juliol. L’entitat busca persones majors de 15 anys i de 150 cm d’alçada per poder donar vida a tots els personatges que caracteritzen el grup de Nans espluguí, actiu des de mitjans dels anys 40 del segle XX.

En total el grup disposa de 14 capgrossos, dels quals n’estan actius els 9 històrics procedents de la casa Ingenio, amb uns 70 anys d’història, el capgròs del Rovelló i ocasionalment els 3 capgrossos cedits per l’Agrupament Escolta l’Estornell, el 2006. Pel que fa la Cleo, cedida el 2003 per un grup d’espluguins que celebrava 40 anys, està retirada del ball per excés de pes.

La falta de portadors fa però que habitualment no puguin sortir totes les figures, per això l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga vol ampliar el grup. Des de fa uns anys, els portadors són persones adultes enlloc d’infants, ja que les mides dels capgrossos, el seu pes i el vestuari correspon a persones de més de 150cm d’alçada, i no a nens i nenes com durant uns anys s’havia fet.