[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wizkazqeCa0?rel=0&showinfo=0]
El Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció de tots els grups -proposada inicialment per Som Espluga- perquè els noms de les polítiques i polítics presos i a l’exili s’afegeixin, de manera temporal, als carrers de l’Espluga de Francolí.

Segons recull la proposta: “els carrers són espais d’expressió on cal denunciar les injustícies que pateix la lluita democràtica de la causa catalana” i per aquest motiu es proposen que s’aparellin alguns noms de carrers de l’Espluga amb els noms de les persones preses o exiliades. D’aquesta manera, els noms ja existents no serien eliminats, sinó que anirien acompanyats dels noms nous amb els quals hi tinguin algun tipus de relació, sigui professional, cultural o política.

ÀUDIO | El portaveu de Som Espluga, Jordi Miró, explica els detalls de la proposta:

ÀUDIO | El portaveu de CiU, Jordi Torre, justifica el seu suport a la proposta:

Els regidors de Som Espluga es van fotografiar aquesta setmana als carrers escollits, per tal de presentar la proposta.

ÀUDIO |  En paral·lel el Ple Municipal també ha aprovat posar el nom de plaça de l’1 d’octubre a la rotonda del carrer Lluís Carulla amb l’avinguda de Catalunya, com anuncia la regidora de Som Espluga, Aida Morgades.

ÀUDIO | A la iniciativa també s’hi va sumar el grup principal de l’equip de Govern, com explica Jordi Torre:

Els aparellaments de carrers que es proposen són:

El nom de Carles Puigdemont aniria aparellat amb l’altre president de la Generalitat que té un nom a l’Espluga de Francolí, Lluís Companys. Per al carrer que ha de portar el nom d’Oriol Junqueras es proposa que aquest acompanyi al carrer de Mossèn Ramon Muntanyola, ja que els dos són homes de pau i reconciliació des d’una òptica cristiana. El carrer de Lluís Carulla també portaria el nom de Jordi Cuixart, perquè és el president actual d’Òmnium Cultural, entitat fundada per l’empresari espluguí Carulla. Jordi Sànchez compartiria nom amb Anselm Clavé, els dos com a promotors de l’associacionisme català. L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, acompanyaria el seu nom amb el de Rovira i Virgili, també president del Parlament.

Els altres noms de carrers associats són: Jordi Turull (amb el carrer de Prat de la Riba), Raül Romeva (amb el carrer d’Europa), Joaquim Forn (amb el carrer d’Àngel Guimerà), Dolors Bassa (amb el carrer de l’espluguí Mestre Roig), Josep Rull (amb el carrer de Joan Maragall), Toni Comín (amb el carrer de l’espluguí Dr. Joan Farré), Lluís Puig (amb el carrer de Joan Amades), Meritxell Serret (amb el carrer de Josep M. Rendé i Ventosa, com a també impulsor de l’agricultura), Clara Ponsatí (amb el carrer de Pompeu Fabra, que també va ser conseller a l’exili), Anna Gabriel (amb el carrer de Pau Casals, que també va portar la veu de la causa catalana a Ginebra) i Marta Rovira (amb el carrer Josep M. Folch i Torres, també exiliat).

A més a més, la proposta proposa que l’Ajuntament i una representació dels familiars dels exiliats i presos descobreixin les plaques com a acte de la Festa Major.

Recupera aquí el Ple Municipal del 28 de juny de 2018