La Conca de Barberà és una de les absents del Camp de Tarragona als Jocs Mediterranis Tarragona 2018 que van començar divendres a 16 seus repartides per les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès i el Barcelonès. Des de l’organització es van facilitar dades que afirmen que no hi ha cap voluntari de la Conca en actiu, només un que es va donar de baixa. No obstant això, l’EFMR ha confirmat la participació d’almenys 3 persones.

A més, la comarca, juntament amb el Priorat, serà dels pocs territoris del Camp de Tarragona que no acull cap de les proves esportives a les quals s’han inscrit més de 4.000 esportistes de 26 delegacions d’arreu del món.

Activitats sobre el Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, a la ZER Conca de Barberà. (Foto: Cedida)

Els Jocs Mediterranis a la ZER Conca de Barberà

Malgrat la manca de participació de la Conca de Barberà als Jocs de Tarragona 2018, l’esperit olímpic si que ha arribat a la ZER Conca. Les escoles d’aquesta zona rural escolar han desenvolupat el seu projecte de curs sobre l’àmbit de l’esport i la Mediterrània, en motiu dels Jocs.

Els alumnes, mestres i la comunitat educativa en general han treballat diversos aspectes del mar, la vegetació, les cultures, els esports, la música i les civilitzacions del mar Mediterrani, amb tallers com la xerrada de l’esportista Erika Soriano sobre la seva travessa nedant a l’estret de Gibraltar. A més, la festa de cloenda del curs que es va fer a Solivella va incloure uns petits Jocs Mediterranis, amb cerimònia d’inauguració i dotze tallers esportius on es repartien els participants segons les seves preferències.

L’espectacle ‘Abracem la Mediterrània’ s’iniciava amb una desfilada dels esportistes al ritme de diverses músiques referents a esdeveniments o actes esportius. El moment més simbòlic va ser la mescla de l’aigua del Mediterrani, com a símbol d’unió entre continents, que cada escola havia recollit dos dies abans en una sortida a Tarragona. També hi va haver moments per la reivindicació de pau al Mediterrani, en al·lusió a la crisi dels refugiats.

Xerrades a l’Institut Joan Amigó 

Al llarg del curs 2015/2016 es van realitzar diverses activitats a l’Institut Joan Amigó, amb la voluntat d’escalfar motors pels Jocs del Mediterrani 2017. Entre les activitats que es van realitzar destaca la xerrada de la Roser Vilà, entrenadora de tenis taula i ex-esportista d’alt nivell. A més de la xerrada, Vilà va fer una exhibició i diversos partits amb els alumnes de l’institut.

Al Joan Amigó també s’hi va fer un treball multidisciplinar sobre els Jocs. Els alumnes van fer un pòster gegant amb l’anagrama de tots els jocs i la tradicció a l’idioma dels països participants i van treballar els estats que participen als Jocs des de diverses perspectives i àrees. L’aplaçament fins al 2018 de la celebració no ha suposat la continuïtat de les activitats a l’institut. El fet que a la Conca no hi hagi cap ciutat seu dels Jocs ha fet que la implicació i els recursos de l’organització hagin estat molt menors.

TAC12 i l’EFMR, en directe als Jocs amb el dispositiu més gran dels mitjans locals

D’altra banda, els Jocs Mediterranis sí que han tingut visibilitat a diversos mitjans de comunicació de la comarca. L’Espluga FM Ràdio i Ràdio Montblanc emeten espais en directe dedicats a l’esdeveniment esportiu i TAC12 ofereix una àmplia cobertura amb retransmissions i informatius en directe.