Els Diables de l’Espluga han aconseguit sorprendre de nou amb l’espectacle de la Revetlla de Sant Joan d’aquest 2018, ‘No juguis amb foc’. Una proposta rejovenida, pel protagonsime de quatre joves adolescents en una escena on se’ls mostrava jugant al conegut joc d’esperitisme de la Ouija, esdevenint una autèntica invocació del mal. Un espectacle que comptava amb la implicació de les generacions més joves dels Diables, i que donava especial protagonisme a l’església Vella, amb els històrics ràpels des de l’església Vella, aquest cop des dels contraforts.

Sant Joan a la plaça

La plaça de l’església és un lloc ple de simbolisme pel Sant Joan espluguí, és on van nèixer les primeres revetlles populars el 1984, per celebrar el naixement de l’Espluga FM Ràdio, generant després la creació dels Diables de l’Espluga.

Les dècades dels 80 i 90 del segle XX, les dues esglésies de Sant Miquel van ser testimoni d’espectaculars enceses de les fogueres monumentals amb tirolines i ràpels des dels edificis religiosos. Després, la Parròquia de Sant Miquel no va permetre-ho fins l’any passat es va poder recuperar.

En aquesta ocasió, el joc de la Ouija va acabar invocant dos mals esperits, que apareixien per sorpresa sobre els contraforts de migdia de l’església Vella, d’on acabarien baixant en ràpel i convocant tota la colla de diables.

Així es donava inici aquest dissabte al Correfoc de Sant Joan, un dels moments més importants de la temporada pels Diables de l’Espluga. Aquest any el recorregut de foc va omplir el carrer Lluís Carulla de guspires i pólvora, fins la plaça Montserrat Canals, seu des dels últims anys de les habituals enceses, el ball dels Senglars i el castell de Focs.

Un Sant Joan reivindicatiu

Com a festa dels Països Catalans, des de la recuperació de la democràcia la revetlla de Sant Joan ha tingut sempre un to reivindicatiu.

Aquest cop però, ha agafat especial rellevància el rebuig als empresonaments dels líders independentistes catalans i el Referèndum de l’1 d’octubre.

Se’n va fer referència a l’espectacle i també al manifest, escrit aquest any pel president d’Òmnim Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó de Soto del Real.

La diablessa Mònica Martí va ser un cop més l’encarregada de llegir-lo abans d’encendre la foguera. Aquest any havia estat elaborada pels veïns de l’Espluga amb mobles vells, i encesa per dos infants que durant el dia havien participat a la jornada formativa dels Diables.

La sorpresa final la van donar alguns membres del grup portant a la foguera dues fotografies gegants de Felip VI que acabarien cremant sota les flames. Ja al final, la revetlla acabava amb la música dels The Pink Goats i Dj Richard Fleix.