[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5z4l0Ms3BIE?rel=0&showinfo=0]
Els veïns dels voltants de la carretera de Poblet i els carrers de la Closa han recuperat per l’ús social la plaça de Sant Isidre, ocupada durant dècades per una benzinera que va ser desmantellada ara fa 3 anys.

Aquest dissabte, coincidint amb l’arribada de la flama del Canigó i amb la participació de tota la cultura popular espluguina, l’Ajuntament de l’Espluga va inaugurar la reforma que s’hi ha dut a terme, després d’aquest període de transició en què es va fer un primer arranjament per a pàrquing i un parc biosaludable.

Ara l’obra ha inclòs la pavimentació de la nova plaça just davant de la històrica font de Sant Isidre, la plantació de noves moreres i arbustos, i la instal·lació d’un parc infantil amb aparells en forma d’animal completament diferents dels que es troben a la resta de parcs municipals. També s’hi ha habilitat una petita zona de pícnic. En total l’Ajuntament ha invertit uns 80.000 euros.

Arriba la flama del Canigó

L’acte inaugural es va fer coincidir aquest 23 de juny amb l’arribada de la flama del Canigó, que els atletes del Club Atlètic Espluguí van fer arribar a la Font Baixa a dos quarts de 7 de la tarda, on els esperaven la batucada dels Diables de l’Espluga, els Bastoners de l’Espluga, els Grallers i els Gegants Neolítics, a més de les autoritats municipals.

La cercavila va recórrer el centre del municipi des del carrer de la Font i carrer Major fins la plaça de la Vila, passant pel carrer de Torres Jordi en direcció la plaça de l’església i el carrer de Lluís Carulla. En aquesta ocasió, la comitiva es va desviar pel carrer de Pau Casals per arribar a la plaça de Sant Isidre, on tots els elements de Cultura Popular van fer la seva actuació.

L’encesa del peveter

Un any més, el Joan més vell de l’Espluga, Joan Sales, va ser l’encarregat d’encendre el peveter de la flama del Canigó portada pel Club Atlètic Espluguí fins la plaça Montserrat Canals.

Enguany els regidors Jordi Torre i Joan Amigó van llegir el manifest escrit pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó de Soto del Real.

Després de les actuacions de diables, bastoners, grallers i gegants es va fer la tradicional entrega de la flama als pobles de la Conca de Barberà i les Garrigues, fet que converteix l’Espluga en l’epicentre de la revetlla de Sant Joan al territori.