[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9SMSubRVcNw?rel=0&showinfo=0]
La foguera de Sant Joan de l’Espluga de Francolí ha comptat aquest any amb una sorpresa d’última hora: alguns membres del grup de Diables han posat a la foguera, un cop encesa, dues fotografies del Rei d’Espanya, Felip VI, de cap per avall.

La foguera no tenia aquest any cap tipus de contingut satíric ni cultural, i es componia d’una pila de mobles i mals endreços vells que durant el dia han anat portant els espluguins. L’encesa l’han fet -sense les fotos del Rei- dos infants escollits d’entre els que durant el dia han participat a les activitats i tallers dels Diables de l’Espluga.

El foc ha començat a cremar la pira després de la lectura del manifest, escrit enguany pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó, i com a colofó del correfoc i espectacle pirotècnic dels Diables. Ha estat a final de tot aquest ritual quan s’han col·locat les fotografies de tamany gegant de Felip de Borbó, sota els crits d’alguns espectadors al clam de ‘cremem el Borbó’.

La crema de les fotos del Rei a la foguera de l’Espluga. (Foto: Xavier Lozano)

Reacció a la visita del Rei

La crema de les fotografies del Rei a la foguera de Sant Joan de l’Espluga coincideix amb la visita del monarca espanyol a Catalunya, després de participar aquest divendres a la Cerimònia Inaugural dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, on va ser rebut per tres manifestacions diferents, una de convocada pels Comitès de Defensa de la República, una altra de tarannà espanyolista convocada per VOX i una d’independentista impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Felip VI va inaugurar els XVIII Jocs Mediterranis de la història en un acte que va generar importants discrepàncies a les xarxes socials i que durant la setmana ja havia estat polèmica pels dubtes de Quim Torra d’assistir-hi com a president de la Generalitat.

La crema de les fotos del Rei a la foguera de l’Espluga. (Foto: Xavier Lozano)