L’exposició que versa sobre els refugiats climàtics, les seves causes i els problemes que es deriven de la seva situació, “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la”, es podrà visitar al Museu de la Vida Rural fins el 5 de gener. Aquesta ha estat la decisió que han pres des de la direcció del MVR en veure la bona acceptació que està tenint.

En declaracions a l’Espluga FM Ràdio, Gemma Carbó, directora del MVR, afirma que “està generant molta expectativa i moltes visites i volíem donar-li més marge de temps per tal que tota la gent que no ha pogut venir tingui ocasió de visitar-la.” Així, malgrat no tenir dades exactes, des del Museu valoren la constància de visitants i la possibilitat de treballar el curs vinent amb escoles, instituts i universitats per prorrogar-la.

“El públic ha estat molt divers, és una exposició intergeneracional”, afirma Carbó. En aquest sentit, des del Museu ressalten que l’exposició ha sabut combinar moltes capes de lectura. “Les diferents mirades sobre un mateix tema amb diferents perspectives ha fet que molta gent la trobi profitosa”, conclou la directora.

Optimisme i esperança amb el futur climàtic del planeta

Un dels elements característics de l’exposició és l’arbre que s’ha situat a l’entrada del Museu, on els visitants hi poden penjar fulles verdes o marrons en funció de com veuen el futur climàtic del planeta. “Hi ha un 72% de fulles verdes, la gent vol ser optimista”, explica Albert Carreras, responsable de col·leccions del Museu.

Les activitats paral·les que s’han realitzat fins al moment també es valoren positivament des del MVR. El cinefòrum sobre “La ira de las uvas” amb el Jaume Roures i l’Andreu Mayayo, l’espectacle infantil que ha creat la Factoria Bram o la conferència-concert de Jordi Vidal i Núria Graham han estat algunes de les més destacades.

Fins al gener el programa d’activitats paral·leles es seguirà ampliant. Encara hi ha pendent una masterclass amb la comissària científica de l’exposició, Susanna Tavera; un cicle de lectura a partir del llibre “De ratones y de hombres” del John Steinbeck; un cicle sobre el tema de migracions climàtiques i una visita-taller pels més joves treballar les cançons del Woody Gothrie a través del rap.

Quan s’acabi la pròrroga, el 5 de gener, l’exposició encara no té el seu futur decidit. En tot cas, Carbó afirma que “serà una exposició que circularà o segur que és un coneixement que es reutilitzarà d’alguna manera”.

Entrevista a Gemma Carbó, directora del MVR, i a Albert Carreras, responsable de col·leccions, al programa la Conca al Dia.