L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet ha obert les seves portes al públic aquest matí de dissabte amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. En total, s’han ofert quatre visites guiades on un centenar de persones han pogut descobrir un espai en què habitualment només hi accedeixen els investigadors.

A través d’un itinerari guiat, els assistents han pogut conèixer diversos capítols de la Catalunya del segle XX. Començant pel llegat històric de Josep Tarradellas i Joan, president de Catalunya entre el 1954 i 1980, i també diverses hemeroteques d’altres personalitats que també han cedit la seva documentació a l’Arxiu Tarradellas. 

La directora de l’Arxiu Tarradellas de Poblet, Núria Gabarró,  ha explicat que la d’avui ha estat una jornada festiva, amb la qual han volgut ensenyar al públic que la documentació dels arxius està a disposició de la ciutadania, quin ús en poden fer i que, en definitiva, els arxius que preserven la memòria històrica del país.

ÀUDIO: Núria Gabarró, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet

L’arxiu conté l’immens llegat històric de Josep Tarradellas, un conjunt documental de més de 140.000 cartes postals, una biblioteca personal amb 11.000 volums, més de 30.000 fotografies i, entre d’altres, una hemeroteca que supera els 500 títols.