El Pessebre Vivent de l’Espluga ha rebut aquest dijous un reconeixement de la Generalitat de Catalunya en motiu del 50è aniversari de les primeres representacions al municipi, per la trajectòria d’aquesta tradició impulsada per Fernando Martí el 1964, i que va viure la seva etapa d’esplendor a partir de 1967 a l’interior de la Cova de la Font Major. En l’última edició del Pessebre Vivent, representada el Nadal passat, es va commemorar aquest 50è aniversari.

L’actual president de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano, va ser l’encarregat de recollir el reconeixement aquest dijous en un acte que es va fer al Centre Sant Pere Apòstol, convocat pel Departament de Cultura a Barcelona, en motiu de l’acte institucional del Dia de l’Associacionisme Cultural. El lliurament el va fer la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural M. Àngels Blasco, després de les actuacions de l’Esbart Sant Jordi i la  Symphonic Beat Band.

Lozano va destacar el simbolisme d’un reconeixement “que és i ha de ser compartit per les diferents entitats i persones que durant 50 anys han mantingut viva la flama del Pessebre Vivent”, des dels seus impulsors en el marc del Casal de l’Espluga, l’Escola Mare de Déu del Carme i les diferents associacions de pares i mares pel format escolar, i la Confraria del Sant Enterrament i la Parròquia de Sant Miquel “per l’impuls de la nova etapa, des de 2009”. Segons el president del Pessebre Vivent, ara “totes aquestes il·lusions s’aglutinen a l’entitat que s’ha convertit en hereva d’aquest projecte”:

A banda del Pessebre de l’Espluga també s’ha reconegut el Pessebre Vivent de Sant Fost pels seus 50 anys o l’Orfeó Reusenc pel seu centenari. En total han rebut un reconeixement 28 entitats d’arreu del país.

Recupera l’àudio de l’acte del 31 de desembre de 2017 de commemoració dels 50 anys de Pessebres Vivents a l’Espluga: 

Mig segle de tradició 

El Pessebre Vivent de l’Espluga va ser un dels primers que es va començar a representar a Catalunya, junt amb el de Castell d’Aro, Sant Fost i Corbera de Llobregat. Es va començar a representar als entorns del Casal coincidint amb la construcció i inauguració del nou equipament i després va representar-se a la Cova de al Font Major fins el 1977. Des de llavors la tradició s’havia mantingut en forma de Pessebre Vivent escolar al Col·legi Mare de Déu del Carme fins que el 2009 es va recuperar la representació popular al nucli medieval de l’Espluga amb un projecte que ha crescut exponencialment i que ara rep més de 3.000 visitants en les representacions que es fan cada 2 anys.