L’Ajuntament de Montblanc començarà la prova pilot de recollida de brossa porta a porta el proper 1 d’octubre. Així ho va aprovar aquest dimecres 6 de juny per unanimitat el ple de l’Ajuntament, que va donar llum verda al conveni que se signarà amb l’àrea de medi ambient del Consell Comarcal per dur a terme la prova pilot.

De moment, la recollida selectiva amb aquest sistema s’implantarà com una prova pilot al centre històric de Montblanc. L’objectiu és augmentar la xifra de recollida selectiva de residus, que ara se situa per sobre del 50%, però que ha de continuar millorant per complir amb els estàndards europeus. Ajuntament i Consell Comarcal hi destinaran prop de 50.000 euros (la meitat cada un), que s’invertiran sobretot en la contractació de dos operaris que recolliran els cubells de manera diària per les cases del nucli històric.

ÀUDIO: Francesc Benet explica la prova pilot del porta a porta

L’oposició també va donar suport a la mesura. Tots van coincidir en que s’ha d’informar molt bé a la ciutadania, i la CUP va afegir que la prova pilot hauria d’haver començat en un municipi més petit. “No entenem que es comenci per Montblanc, i tampoc compartim el sistema que s’està utilitzant a Rocafort, que és molt car”, va assegurar la portaveu dels cupaires, Laura Aluja, tot i mostrar-se a favor del sistema porta a porta. El primer tinent d’alcalde i també president del Consell Comarcal, Francesc Benet, destacava que les proves pilots han començat a Montblanc i Rocafort “perquè són els dos municipis que s’hi han mostrat més predisposats”.

ÀUDIO: La regidora de la CUP, Laura Aluja, qüestiona la prova pilot a Montblanc

Amb aquest sistema es recollirà la matèria orgànica, el rebuig, el paper i cartró i els envasos, mentre que el vidre es continuarà abocant als contenidors convencionals.

ÀUDIO: El regidor del PDeCAT, Marc Vinya, sobre la prova pilot

ÀUDIO: Toni Gutiérrez, de la FIC, valora la iniciativa

Un ple amb cinc mocions

El ple també va aprovar una modificació del pressupost, que va rebre només el vot a favor de l’equip de govern. L’oposició va criticar que la reducció d’algunes partides comporti que l’Ajuntament no inverteixi en la millora de voreres i carrers. La quantitat modificada al pressupost és de 218.708,43 euros. Entre les inversions que reben un augment de les seves partides hi trobem la nova passarel·la del Pont Nou, l’adequació del local social de Rojals i el PECT “Història fa turisme”, mentre que disminueixen les destinades a la urbanització del voltant del Pont Vell, a l’aparcament de Lilla i als vestuaris del pavelló del Casal.

El punt més discrepant del Ple va ser la modificació de crèdit per canviar algunes partides, reduint les despeses 218.798 euros, amb una reducció de 50.000 euros per la de reforma de carrers i voreres, fet que no va agradar a l’oposició.

El Ple també va aprovar, 5 mocions relacionades amb el conflicte polític entre Catalunya i Espanya proposades per la CUP, dos d’elles consensuades per tots els grups, contra l’acusació de 9 mestres de l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca i de suport a les persones encausades, dues de la Conca, per la vaga del 8N. Per unanimitat es va aprovar una moció contra la sentència de la Manada i el sistema judicial espanyol, i una altra en rebuig a la violència policial. La FIC es va abstenir a la moció de suport als Comitès de Defensa de la República.