[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CRkAjISdKhk?rel=0]

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà es reivindica en la setmana internacional dels arxius. El centre de la comarca afronta el seu futur amb la incertesa de la manca d’espai.

Ja fa temps que reclamen poder ampliar les instal·lacions, que s’han quedat petites per poder acollir el gran volum de documentació que custodien. Un exemple són els fons documents de 16 dels 22 ajuntaments de la comarca. La resta no els poden ingressar perquè ara mateix no hi caben. «Ja fa anys que estem mirant les possibilitat d’ampliació o de canvi de lloc de l’arxiu, perquè estem plens. Volíem fer una campanya per recuperar els fons de les cooperatives agrícoles de la Conca, que es podria perdre, però per manca d’espai no ho hem pogut fer encara», explica el seu director, Josep Maria Porta.

Entre les parets de l’antic hospital de Santa Magdalena, l’arxiu custodia més de 2 quilòmetres de documents, d’un gran valor històric per als municipis de la comarca. El document més antic que guarden és un pergamí de Savallà del Comptat de 1151, però també són d’un gran valor històric els protocols notarials, com els de Santa Coloma de Queralt, que comencen l’any 1276, sent els més antics de Catalunya i Europa.

La digitalització de l’arxiu, camí a recórrer

I el futur de l’arxiu passa per continuar la tasca de digitalització que va començar l’any 2010, i que permeti que tots els documents siguin totalment accessibles a través de la xarxa. «Ja tenim digitalitzats tots els llibres d’actes dels Ajuntaments de la comarca, fins l’any 1960», explica Josep Maria Porta. També s’ha digitalitzat la premsa, que genera un gran interès entre el públic. De fet, l’any passat el web de l’arxiu va rebre més de 200.000 visites per consultar la premsa antiga de la comarca.

Per celebrar la setmana dels arxius, el de la Conca ha decidit sortit al carrer i instal·lar fotografies als aparadors de la botigues de Montblanc, amb l’objectiu que la gent identifiqui aquells que apareixien a les fotografies. Aquest dissabte, d’altra banda, es farà un acte per donar a conèixer el fons del Museu Comarcal custodiat a l’Arxiu Comarcal de la Conca.