La Fundació Carulla ha celebrat aquest diumenge l’acte de lliurament de la 40a edició dels Premis Baldiri Reixac que, per primera vegada, s’ha traslladat íntegrament de l’Espluga de Francolí a Barcelona per festejar i reivindicar les quatre dècades d’impuls i reconeixement de l’escola catalana.

Enguany el Teatre Nacional de Catalunya ha estat l’escenari de l’entrega dels premis en el seu quarantè aniversari, un acte en què es van atorgar 50 reconeixements a alumnes, 4 a mestres i professors, 12 a centres escolars i també el premi UOC d’innovació. Entre aquests, només un premi ha anat a parar a la Conca de Barberà i és el que ha aconseguit el treball “El poder de les plantes” dels alumnes de 4 d’ESO en la modalitat d’Aula Oberta del curs passat. D’aquesta manera, el Teatre del Casal no ha rebut l’acte de lliurament dels premis als alumnes, com així havia estat històricament.

Celebració i reivindicació del paper dels premis

Més enllà dels premis d’aquest 2018, la cita, que va comptar amb el debut en un acte oficial de Laura Borràs com a consellera de Cultura, va servir per fer balanç dels 40 anys de vida dels Premis Baldiri Reixac. Des del 1979 han reconegut els projectes de més de 20.000 alumnes i centenars de centres educatius, mestres i professors.

ÀUDIO: La consellera de Cultura, Laura Borràs, valora els premis 

En aquest context, la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, va expressar que “els premis van néixer per impulsar i donar suport a l’escola catalana en un moment en què feia molta falta” i, reconeixia, que actualment torna a ser imprescindible. Al seu temps, el president de la Fundació, Nicolau Brossa, va reafirmar el compromís de la institució en relació als projectes educatius que aposten per la cultura i el treball col·laboratiu.

ÀUDIO: Marta Esteve sobre els orígens dels Premis

ÀUDIO: Nicolau Brossa parla del compromís de la Fundació Carulla

Els Premis Baldiri Reixac bufen les espelmes d’aniversari

A més a més, en l’acte de celebració dels 40  Premis Baldiri Reixac no hi va faltar el pastís d’aniversari. L’actor Quim Masferrer, presentador de l’acte, va ser l’encarregat de desvetllar els ingredients que conformen el “pastís” de l’escola catalana. Sòlida, cohesionadora, creativa, inclusiva i diversa, van ser alguns dels valors definitoris de l’escola catalana que la Fundació Carulla va recollir mitjançant una enquesta per internet.

ÀUDIO: Quim Masferrer desvetlla els ingredients de l’escola catalana