La revista Podall del 2018 ja està disponible a internet. El Centre d’Estudis de la Conca de Barberà arriba enguany al número 6-7 d’aquesta publicació de cultura, patrimoni i ciències que recull en més de 700 pàgines una cinquantena d’articles.

Una vegada més, la Conca de Barberà i el territori que l’envolta és protagonista dels títols que repassen la història des de la prehistòria i fins a l’actualitat des de diverses disciplines. La nova publicació s’estructura en articles de la prehistòria, protohistòria, història moderna, història contemporània, arxivística, història de l’art, pensament, medicina, natura, literatura, història medieval i les seccions àgora, la peça d’avui, el noticiari o bé “Homes que deixen Petjada”.

El president del Centre d’Estudis, Josep M. Grau, ha destacat aquest dijous al programa La Conca al dia de l’EFMR el fet d’incorporar articles de persones destacades en els camps de la recerca i la investigació, tant de la Conca com del territori, i considera que incorporar firmes de fora de la comarca és un ham per a nous lectors.

Josep M. Grau destaca els continguts del nou número de Podall (min. 35)

Entre la cinquantena de títols podem llegir un espai sobre l’emigració de les Muntanyes de Prades a l’Espluga durant la primera meitat del segle XX, la història del soldat montblanquí Josep Balvi Martí a la guerra d’independència cubana que ara relata la seva néta, un article sobre el centenari de l’alabastre de Sarral o bé un recull dels arbres singulars i vells del Bosc de Poblet.

Un dels espais curiosos és l’estudi de la presència dels llops a les Muntanyes de Prades del segle XV i XVI a partir d’una llibreta conservada a l’arxiu municipal de l’Espluga que destaca els caçadors del territori. També hi podrem llegir continguts al voltant de la Fassina Balanyà de l’Espluga o sobre Ramon Muntanyola que ocupa un dels relats de literatura i, a més a més, la revista també recull la crònica de tots els actes celebrat al llarg del 2017 amb motiu del centenari del naixement del poeta i escriptor espluguí.