L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet obrirà les seves portes al públic el dissabte 9 de juny. Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius s’oferiran quatre visites guiades successives des de les 10 del matí i fins a l’1 del migdia, una per a cada hora, i totes sota inscripció prèvia.

El públic podrà descobrir un espai en què habitualment només hi accedeixen els investigadors. A través de l’itinerari guiat, els assistents podran conèixer diversos capítols de la Catalunya del segle XX. Situat a l’antic Palau de l’Abat del Monestir, l’arxiu conté l’immens llegat històric de Josep Tarradellas i Joan, president de Catalunya entre el 1954 i 1980. El conjunt documental conté més de 140.000 cartes postals, una biblioteca personal amb 11.000 volums, més de 30.000 fotografies i, entre d’altres, una hemeroteca que supera els 500 títols.

Altres personalitats també han cedit la seva documentació a l’Arxiu Tarradellas, és el cas del periodista Carles Sentís, l’historiador Paul Preston o el dirigent i empresari Joan Antoni Samaranch. A més a més, el Palau de l’Abat també conté l’arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli, un conjunt d’arxius nobiliaris de les famílies més antigues de la Catalunya Medieval i dels primitius comtats catalans sobirans.

Les inscripcions prèvies es poden formalitzar mitjançant el telèfon 977 871 039 o bé al correu electrònic atarradellas@poblet.cat .