El pas de la Guerra Civil i la postguerra a la Conca de Barberà s’ha reviscut aquest diumenge amb la ruta literària que Òmnium Cultural ha proposat a partir del llibre El Camí de les Aigües de l’escriptora montblanquina Carme Martí.

El Camí de les Aigües, a més a més de donar nom a la novel·la, és el recorregut que uneix l’Espluga amb el nucli de Les Masies, a la vora del Monestir de Poblet. Aquest diuemge una trentena de persones van participar a l’estrena d’aquesta ruta literària que va visitar alguns dels escenaris de la història que relata Carme Martí.

La ruta va començar al Museu de la Vida Rural amb la projecció de diverses imatges històriques per il·lustrar com es vivia a l’entorn durant les primeres dècades del segle XX. A continuació, l’itinerari va recórrer alguns punts del nucli històric de l’Espluga, com per exemple el Passeig Canyelles, on es va fer parada al taller de Cal Biel; la plaça de l’Església, el barri del Capuig i la Font Major, entre d’altres. Més tard, al nucli de Les Masies es va visitar l’actual Hotel Monestir que va ser hospital de sang, Vil·la Engràcia o l’actual Alberg Jaume I, escenari del comiat de les Brigades Internacionals.

ÀUDIO: Carme Martí valora l’estrena de la ruta literària

L’escriptora del llibre, que va fer de guia al llarg de la ruta, s’ha mostrat satisfeta per les opinions de les persones participants i obre la porta a que es pugui repetir, mentre que reconeix que s’haurien d’ajustar la planificació i durada de la visita. Algunes de les assistents van qualificar l’experiència com a “literatura viva” pel fet de compartir la ruta amb l’autora i visitar alguns dels espais emblemàtics de l’obra.

ÀUDIO: Opinions de diverses participants