L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha rebut aquest dissabte el 9è premi Joan Cros i Gili que convoca anualment el Comitè Local del PDeCAT de Riudoms. Rovira ha rebut el guardó en reconeixement a la vocació i dedicació al servei del seu poble en la dimensió social, humanitària i política.

El jurat del premi destaca el sentiment espluguí de Rovira i la seva entrega al municipi que, expressen, ha marcat un abans i un després a l’Espluga amb el seu pas per l’alcaldia. També valoren la seva implicació en el procés sobiranista català, la defensa de les institucions catalanes i la lluita per les llibertats i els anhels de Catalunya. El veredicte també remarca la trajectòria professional de Rovira i l’impuls d’iniciatives culturals i socials. D’aquesta manera, el jurat considera que la personalitat de David Rovira s’ajusta a la de Joan Cros i Gil, en homenatge del qual s’entrega aquest premi.

David Rovira va recollir la litografia obra de l’artista Pere Rins Torres al Casal Riudomenc on van assistir-hi unes 200 persones. L’alcalde de Riudoms i vice-president de la Diputació de Tarragona, Josep Maria Cruset, va presidir un acte que també va comptar amb la presència del secretari general de presidència, Joaquim Nin; el diputat i secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, i l’esposa de Joaquim Forn, Laura Masvidal, que va ser l’encarregada del lliurament del guardó. 

Joan Cros i Gili va néixer a Riudoms l’any 1956 en una família benestant dedicada a la ramaderia. L’afecció del seu pare per la poesia i el sentiment català arrela aviat en ell i li desperta un interès especial per la cultura local i catalana que es reflecteix en les seves aficions i activitats socials, culturals i polítiques d’àmbit local i supra-local. A nivell personal es va implicar, des de ben jove, en agrupacions esportives i societats culturals del poble de Riudoms i de la comarca del Baix Camp en les que hi va participar molt activament. Va traspassar el dia 7 de juliol de l’ any 2008.