Rocafort de Queralt serà el primer municipi de la Conca de Barberà en implantar una prova pilot de recollida selectiva amb contenidors intel·ligents. L’àrea de medi ambient del Consell Comarcal vol canviar el model actual, i per això es farà aquesta prova per analitzar si és una bona solució per augmentar l’índex de recollida.

Des del Consell Comarcal de la Conca aposten per canviar el model amb l’objectiu d’augmentar la xifra de recollida selectiva, que ara se situa per sobre del 50%, superior a la mitjana catalana, però lluny del que exigeix la Unió Europea. “La idea és fer aquesta prova pilot a Rocafort i a Montblanc farem una prova de la recollida porta a porta al centre històric. En funció dels resultats ho implantarem a la resta de la comarca, segons les necessitats de cada municipi”, ha explicat el president del Consell Comarcal, Francesc Benet.

Prova pilot amb contenidors intel·ligents

A Rocafort de Queralt s’implantaran quatre illes amb tres contenidors cada una (orgànica, rebuig i envasos) que es podran obrir mitjançant una targeta electrònica a partir d’aquest divendres 1 de juny. Cada família disposarà d’una targeta que els permetrà poder llençar la brossa. D’aquesta manera, es controlarà qui i quan llença les escombraries. També es podrà controlar el tipus de residus, ja que les bosses estaran identificades amb un codi que correspondrà a cada unitat familiar. Tant les bosses com la targeta les subministrarà de manera gratuïta l’Ajuntament de Rocafort.

L’alcalde del municipi, Marc Roca, ha explicat que “nosaltres vam creure que pel nostre municipi el porta a porta no era el millor sistema, i creiem que aquest pot funcionar, en altres pobles ha anat molt bé”. Divendres passat l’Ajuntament i el Consell Comarcal van presentar el sistema als veïns i l’alcalde assegura que “va tenir una molt bona resposta, i ja vam repartir prop de 100 cubells amb les seves bosses a famílies del municipi”.

ÀUDIO: L’alcalde de Rocafort de Queralt justifica la iniciativa

“Hem de saber que estem fiscalitzats per tot, aquí traspassem la responsabilitat al ciutadà en una cosa tan sensible com els residus”, explica l’alcalde, que ha afegit que “el control de les bosses serà gairebé nul si l’índex de recollida augmenta”. De fet, l’objectiu és passar del 55% de recollida al 80%.

“Enguany s’acaba el contracte amb l’empresa de recollida selectiva, i abans de renovar-lo volem analitzar de quina manera podem reciclar més”, explica el conseller comarcal de medi ambient, Josep Amill. Assegura que “ara estem entre el 50-55% de recollida, i des de l’Agència de Residus de Catalunya ens demanen arribar fins al 70-80%”.

ÀUDIO: Josep Amill, conseller comarcal de medi ambient, parla dels objectius

En sis mesos es farà una anàlisi d’aquesta prova pilot, que determinarà si s’acaba implantant a altres municipis de la comarca. A pobles més grans, com Montblanc o l’Espluga, el sistema que agafa més força és el de la recollida porta a porta que, a Montblanc, la prova pilot començarà l’1 d’octubre.

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, destaca la prova pilot