L’Associació de Goigistes Tarragonins ha editat en forma de publicació la partitura que acompanya el poema ‘El Cardenal Proscrit’ de l’espluguí Mn. Ramon Muntanyola, musicat l’any passat per Mn. Valentí Miserachs en motiu del centenari del naixement del capellà i poeta espluguí. La interpretació musical del vers dedicat per Muntanyola al cardenal cambrilenc Francesc d’Assís Vidal i Barraquer es va estrenar el 3 de febrer al Monestir de Poblet, durant la cloenda de l’Any del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola, interpretat per l’Schola Cantorum de la Selva del Camp. En aquest municipi del Baix Camp el capellà espluguí va ser enviat com a càstic a la publicació, des dels Omells de Na Gaia, de la revista catalanista Ressò.

Ara, en motiu de l’Any Vidal i Barraquer, l’Associació de Goigistes Tarragona ha decidit fer-ne la publicació, en col·laboració amb l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i amb pròleg del musicòleg Joaquim Garrigosa, director de l’Auditori de Barcelona. A més, el mateix compositor Valentí Miserachs en fa el comentari.

La partitura de ‘El Cardenal Proscrit’ amb música de Valentí Miserachs. (Foto: Xavier Lozano)

Muntanyola i Vidal i Barraquer 

A més del poema ‘El Cardenal Proscrit’ Ramon Muntanyola va escriure l’any 1970 la biografia de Francesc d’Assís Vidal i Barraquer titulada ‘El Cardenal de la Pau’, que ara s’ha reeditat en motiu dels 150 anys del naixement del cardenal Vidal i Barraquer, 75 de la seva mort i 40 del seu enterrament definitiu a la catedral de Tarragona.

El treball es va presentar aquest febrer al Monestir de Poblet per cloure l’any dedicat al centenari del naixement del poeta i capellà espluguí, Ramon Muntanyola, i ara fa unes setmanes a Tarragona. Va ser a Poblet on el 1968 un grup de preveres va encarregar a Muntanyola l’escriptura de la biografia del cardenal Vidal i Barraquerque va publicar el 1970 poc abans d’emmalaltir i morir el 1973 a Salou. L’Abadia de Montserrat ha tingut cura de la nova edició amb aportacions de Josep Massot.

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va néixer fa 150 anys a Cambrils. Durant la Guerra Civil va refugiar-se al Monestir de Poblet, on va ser detingut per milicians de la FAI, tot i que salvat de ser afusellat va aconseguir exiliar-se a Itàlia per intervenció del Govern de la Generalitat republicana. Va morir a Suïssa fa 75 anys, però fins el 1978 el seu cos no va poder ser traslladat a Tarragona.