La sisena edició del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet s’amplia enguany a quatre concerts i, per primera vegada, apostarà per una formació emergent, en el que vol ser una mirada al futur del certamen. Sota la direcció artística del mestre Jordi Savall, del 10 al 12 d’agost, diversos espais del monestir acolliran els concerts, aquesta vegada per homenatjar a Mateu Fletxa el Vell i per escoltar el projecte Orpheus XXI, un projecte de Savall integrat per refugiats i immigrants a Europa.

Les propostes de la sisena edició del festival s’han donat a conèixer aquest dimecres a Barcelona de la mà de l’Abat de Poblet, Octavi Vilà, i Jordi Savall al CaixaForum de Barcelona, ja que l’Obra Social La Caixa és el principal col·laborador de l’esdeveniment. Una de les novetats d’enguany és que s’inclou un concert més, una quarta proposta que apostarà per Tasto Solo, una de les formacions emergents amb més projecció internacional, exposava Savall. “La idea és donar espai a joves grups”, va explicar Jordi Savall. En aquest cas, serà el segon concert i es recuperarà l’antic Refetor dels Conversos com a escenari.

ÀUDIO: Jordi Savall destaca la inclusió de formacions emergents

Orpheus XXI, una formació amb refugiats i immigrants

El festival engegarà però a la plaça del Monestir amb el concert d’Orpheus XXI i Hespèrion XXI que presentaran el programa Camins de l’exili i de l’esperança. D’aquesta manera, Savall portarà a Poblet el projecte que encapçala amb músics refugiats i immigrants a Europa, Orpheus XXI, que interpretarà músiques cristianes, jueves i musulmanes al voltant del mediterrani. Un projecte que, segons Jordi Savall, “no els ensenya a fer la nostra música, sinó la seva. Són joves que viuen en un món cultural estrany per a ells i, si no tenen contacte amb músics de la seva cultura, quedaran desarrelats”.

L’antic Dormitori dels Monjos repeteix com a ubicació i acollirà Le concert des Nations que interpretarà Les Nations, de François Couperin, un recorregut del compositor barroc als diferents estils dels pobles d’Europa. Una de les apostes destacades de la sisena edició és l’homenatge a Mateu Fletxa el Vell, un compositor que va viure els seus darrers dies com a monjo a Poblet. També a l’antic Dormitori el festival clourà amb el concert Ensaladas de Mateu Fletxa el Vell. La música del compositor reviurà allà on va dormir com a monjo, un espai en què, segons l’Abat del Monestir, “possiblement rememorà les seves composicions mentalment en el silenci de la nit monàstica”.

ÀUDIO: Octavi Vilà parla de l’homenatge a Mateu Fletxa el Vell

El festival manté les xerrades prèvies

D’altra banda, el Festival de Música Antiga mantindrà, per segon any consecutiu, les conferències prèvies a cada concert. Els concerts començaran a dos quarts de 10 de la nit, mentre que a un quart de 9 del vespre seran els experts els qui reflexionaran al voltant del contingut de cada programa. Enguany hi participarà, Josep M. Bricall, doctor en Economia i exrector de la UB; Eduard Segarra, professor de Dret de Nacionalitat Estrangeria i Ciutadania Europea d’ESADE, i el musicòleg Josep M. Gregori.

PROGRAMA

– Divendres 10 d’agost. 21.30 h a la plaça del Monestir
“Camins de l’exili i de l’esperança”,
diàleg de músiques cristianes, jueves i musulmanes al voltant del Mediterrani
Amb ORPHEUS XXI i HESPÈRION XXI. Jordi Savall, Viola d’arc, lira i direcció.
Conferència prèvia: Josep M. Bricall

– Dissabte 11 d’agost. 11.30 h al Refetor dels Conversos
“Early Modern English Music”, cançons, consorts i grounds, 1500-1550
Amb TASTO SOLO

– Dissabte 11 d’agost. 21.30 h a l’antic Dormitori dels Monjos
“Les Nations”,
de François Couperin
Amb LE CONCERT DES NATIONS. Jordi Savall, Viola d’arc, lira i direcció.
Conferència prèvia: Eduard Segarra

– Diumenge 12 d’agost. 21.30 h a l’antic Dormitori dels Monjos
“Retaules esperitiuals”,
Mateu Fletxa i Bartomeu Càrceres
Amb la JOVE CAPELLA REIAL DE CATALUNYA i Jordi Savall a la direcció.
Conferència prèvia: Josep M. Gregori

2 COMENTARIS

Comments are closed.