El Consell Comarcal de la Conca de Barberà engegarà un procés de participatiu al voltant de les necessitats i el futur de la comarca per definir el pla estratègic de desenvolupament fins al 2025. Per copsar les opinions de la ciutadania, s’han programat dues sessions de debat i una consulta per internet.

Les trobades obertes al públic seran el dimecres 16 de maig al Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt i el dimecres 23 de maig a la seu del Consell Comarcal a Montblanc. “Del que es tracta és de planificar quina comarca volem en un futur pròxim, fins a l’any 2025, i crec que és un exercici que val la pena que fem entre tots”, ha explicat el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, davant dels mitjans de comunicació, qui ha insistit en el fet que la participació d’aquest procés sigui alta. Per això, la institució ha convidat a totes les entitats de la comarca, per bé que les sessions estan obertes a tota la ciutadania i és necessari inscriure-s’hi prèviament.

ÀUDIO: El president del Consell Comarcal explica la iniciativa

El Consell Comarcal ja té un primer esborrany del Pla Estratègic que aquest dilluns ha estat refermat pel consell d’alcaldes i que es pot consultar a través d’internet. En més de 150 pàgines, el treball ja recull un estudi transversal de la comarca i estableix diverses línies estratègiques per al futur de la Conca. El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, ha assenyalat que un dels punts forts del projecte gira entorn la demografia per evitar el despoblament i que, per tant, la Conca se situï per sota dels 20.000 habitants, fet que pot significar una pèrdua dels serveis que es presten des de la comarca.

Despoblament i infraestructures, punts clau del Pla Estratègic

Les telecomunicacions, l’envelliment de la població, la creació de llocs de treball o les infraestructures de transport són aspectes que també preocupen a les institucions locals i que el futur pla estratègic de desenvolupament haurà d’abordar. Per exemple, el president del Consell Comarcal esmentava el cas de la carretera C-241d que connecta Santa Coloma de Queralt amb Montblanc que, segons Benet, és insuficient i hauria de vertebrar millor la comarca. En qualsevol cas, el Consell remarca que el pla no només cercarà les mancances del territori, sinó que ha de servir per potenciar-ne les virtuts, com per exemple la formació dual o el tractament de residus.

ÀUDIO: Francesc Benet fa una crida a la participació

Francesc Benet assegura que el Consell Comarcal viu un moment dolç, per la unanimitat amb què s’estan aprovant els projectes, i que per això el Pla Estratègic de Desenvolupament hauria de quedar definit al llarg d’aquesta legislatura. En tot cas, ha deixat clar que haurà de ser un document viu.

ÀUDIO: Benet considera que és un bon moment per aprovar el Pla Estratègic