La família de Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí ha començat aquest mes d’abril una nova gira per diferents trobades geganteres d’arreu de Catalunya, i ho ha fet amb una particularitat, el llaç groc que el Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor porten a la solapa. Així van assistir el 14 d’abril a la primera Trobada Gegantera d’Anglesola (Urgell).

El 21 d’abril la Colla Gegantera de l’Espluga va participar a la Trobada de Gegants de l’Hospitalet de Llobregat, on els Gegants Neolítics van rebre diferents crits contra el símbol groc per la llibertat dels presos polítics. Aquest cop altres gegants, com els de Cervera, també es van sumar a la iniciativa i van aparèixer a la trobada amb el seu llaç groc.

Els Grallers, a la Setmana Medieval

A banda, els Grallers de l’Espluga actuen aquest cap de setmana a la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc, a la qual participen des de fa anys. En aquesta ocasió, el grup de grallers ha posat música a la Bevenda dels Portals, la cercavila pel recinte emmurallat de Montblanc amb tastets de begudes medievals.

Els Grallers de l'Espluga a la Setmana Medieval de Montblanc. (Foto: Aida Martí)
Els Grallers de l’Espluga a la Setmana Medieval de Montblanc. (Foto: Aida Martí)

Inici de maig a Maials, l’Espluga i Tàrrega

Aquesta propera setmana la família de Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí segueix la seva ruta a Maials (Segrià) aquest dimarts 1 de maig a celebrar la Festa del Treball amb una cercavila que ha començat a les 11h des de La Societat, on s’ha fet la plantada a les 10 del matí. A les 12.30h hi ha hagut l’acte de lluïment a la plaça Eliseu Sales, i la 8a Cursa de Gegants i Gegantons.

Els Gegants de l'Espluga, aquest 1 de maig a Maials. (Foto: Cedida)
Els Gegants de l’Espluga, aquest 1 de maig a Maials. (Foto: Cedida)

Diumenge vinent, dia 6 de maig, els Gegants de l’Espluga participaran a la 13a Trobada Comarcal de Gegants de la Conca de Barberà, que aquest cop organitzarà l’altra colla gegantera del municipi, la de la Germandat de la Santíssima Trinitat. La seva geganta Trinitat va ser escollida pubilla de la Conca de Barberà de l’any 2018.

La trobada constarà d’una cercavila a les 11.30h pels carrers de l’Espluga i de la ballada de les colles a la plaça de l’Església a les 13h. Després es farà la proclamació de la geganta pubilla de la Conca 2019.

El dissabte 12 de Maig els Gegants Neolítics de l’Espluga aniran a la festa nocturna del Tararot a Tàrrega.