Montblanc ja ha superat el primer cap de setmana de la 31a Setmana Medieval que ha omplert de gom a gom les places i els carrers de la vila, uns primers dies de la festa montblanquina que no han estat absents de reivindicacions polítiques.

La periodista i escriptora Empar Moliner donava divendres el tret de sortida de la 31a edició des de la plaça Major ja plena a vessar de tots aquells que no es van voler perdre el primer pas de la comitiva reial, amb Sant Jordi i la princesa com a protagonistes. Empar Moliner va ser la primera en posar les primeres notes reivindicatives davant de la situació política catalana, en forma de vers convertia la llegenda de Sant Jordi en la crònica judicial i política de Catalunya. Al seu temps, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, i el president de l’Associació Medieval, Joan López, refermaven el compromís de la vila amb la Semtana Medieval després de les pintades aparegudes en diversos punts emblemàtics del centre històric.

En aquest primer cap de setmana, s’ha pogut veure el campament de poble, una de les novetats de l’edició d’enguany, que permet descobrir com vivia el poble en l’Edat Mitjana. D’altra banda, també s’ha executat el projecte “Petons per Sant Jordi” d’Enric Lucena que va fotografiar unes 800 persones dissabte fent-se un petó vestides de medieval.

La llegenda de Sant Jordi, massiva i reivindicativa

RETRANSMISSIÓ: La llegenda de Sant Jordi 2018

El primer cap de setmana també ha deixat diversos moments emblemàtics de la Setmana Medieval. Un d’ells és la representació de la llegenda de Sant Jordi que aquesta vegada ha arribat gairebé als 3.000 espectadors al Foradot, amb ple absolut en el primer passi, i amb uns 40.000 davant de la televisió seguint en directe la retransmissió de TAC12. Tots ells van poder veure com Sant Jordi va matar al drac i, a més a més, com el rei reivindicava la llibertat dels polítics catalans empresonats posant-se una bufanda groga i amb un clam a l’esperança i la lliuta.

A més a més, per tancar l’espectacle també es va estrenar la tornada de la peça musical “De Princesa a Reina”, obra de Jordi Cartañá, Maria Jacobs, que enguany també han cantat els alumnes dels centres escolars de Montblanc.

El primer cap de setmana també ha comptat amb la Dracum Nocte, l’espectacle de la invocació del Drac als quatre elements. Diumenge va ser el torn del Lliurament de les Credencials, un dels actes més tradicionals de la festa. La representació d’aquest acte de protocol medieval, a través d’un muntatge teatral d’una hora, va destacar també pel seu rigor històric. Finalment, pel que fa al cap de setmana, les propostes de petit format també han tingut bona acceptació entre el públic i, un any més, han omplert diversos racons de la vila medieval.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Kd0cpYdiHvg?rel=0]

Montblanc viu una diada de Sant Jordi simbòlica i massiva

També aquest dilluns, Montblanc va viure l’instant més simbòlic de la diada de Sant Jordi al territori, com és l’entrega de la rosa que el cavaller Sant Jordi va oferir a la princesa.  L’acte també va tenir un element reivindicatiu, aquesta vegada la rosa que els soldats han entregat a les noies que duen les banderes de la festa ha estat de color groc, un gest en suport als polítics presos i exiliats.

GALERIA D’IMATGES: Acte d’entrega de la rosa