La Setmana Medieval, la festa més destacada i multitudinària de la Montblanc, arriba a la seva 31a edició. Des d’aquest divendres i fins al diumenge 29 d’abril, la capital de la Conca afronta dos caps de setmana de recreació festiva del seu passat medieval al voltant de la llegenda de Sant Jordi. Enguany estrenarà un nou espai, un campament de poble, manté els espectacles de gran format i col·labora en la promoció d’un conte sobre la Llegenda de Sant Jordi.

El tret de sortida es donarà aquest divendres, a les 7 de la tarda, amb el pregó de la 31a Setmana Medieval, a càrrec de la coneguda escriptora i periodista Empar Moliner. El pregó es farà al balcó de la casa Desclergue i comptarà amb la presència dels principals protagonistes de la festa, com Sant Jordi, que és Marc Munné Pol i la princesa, Maria Martínez Cozar.

A la nit de divendres tindrà lloc la Dracum Nocte, l’espectacle de la invocació del Drac als quatre elements, a la plaça de Sant Francesc, seguit del correfoc amb els Dimonis de Montblanc, el Drac de Montblanc, la Famaca de Cambrils, el Griu de Tarragona i els Diables de Sant Pere Nord de Terrassa. La nit de divendres serà la primera nit de festa de la Setmana Medieval, que omplirà de música el pavelló del Casal Montblanquí, on els valencians Smoking Souls presentaran el darrer treball ‘Cendra i or’. La música de Suu també s’escoltarà durant la nit de divendres, que acabarà amb la música del vallenc Dj. Enredu.

Entrevista al Sant Jordi i a la princesa de la 31a Setmana Medieval

La Setmana Medieval estrena un campament de poble

L’edició d’enguany té com a novetat el campament de poble, que es podrà veure durant els dos caps de setmana al portal i muralla de Sant Jordi. Es tracta d’un espai per conèixer com vivia el poble durant l’Edat Mitjana. S’hi podran veure diverses recreacions de la vida medieval. El visitant descobrirà com vivien, què menjaven i com passaven el temps lliure. En aquest espai també es mostraran diversos oficis que eren habituals a l’època medieval.

D’altra banda, el fotògraf Enric Lucena portarà a Montblanc durant la festa el seu projecte «Petons per…», que esdevindrà «Petons per Sant Jordi». Així, durant el proper dissabte, Lucena farà una fotografia als participants a la festa vestits de medieval que ho desitgin fent-se un petó. A més de ser un record pels protagonistes de les imatges, l’any vinent s’estudia fer-ne una exposició.

A més, en aquesta 31a edició, l’Associació medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha col·laborat amb la promoció del conte Sant Jordi, la Princesa, la Rosa i el Drac, escrit per David Ortín i il·lustrat per Joan Vizcarra i editat per La Musca. Se n’han editat 2.000 exemplars, que es distribuiran arreu de Catalunya, a un preu de 9,95 euros. D’aquest proper cap de setmana en destaca, dissabte, la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, al Foradot, que en les últimes edicions se’n fan dues representacions, una a les 9 del vespre i l’altra a les 11 de la nit. Es tracta d’un espectacle de música, foc, llum, color, on més de 200 actors en escena donen vida a aquesta llegenda.

De diumenge en destaca el Lliurament de les Credencials, que és un dels actes més tradicionals de la festa. La representació d’aquest acte de protocol medieval, a través d’un muntatge teatral d’una hora, destaca també pel seu rigor històric. Trenta parelles de nobles de les quatre cases nobiliàries de la Vila lliuren les seves credencials al rei, sota l’atenta mirada del bisbe i tota la cort a l’església de Santa Maria.

Montblanc reviurà de nou les corts catalanes del 1414

Els actes centrals del segon cap de setmana començaran divendres, amb les rondes trobadoresques, que apleguen nobles, poble i trobadors, seguides del sopar reial, amb ambientació medieval i diferents actuacions a l’antiga església de Sant Francesc. De dissabte en destaca el torneig medieval nocturn, que escenifica la lluita entre diferents cases nobles amb espases, cavalls i focs artificials, estrenat el 2016. Se’n faran dues sessions, una a les 9 del vespre i l’altra a les 11 de la nit, amb un aforament total de 1.200 persones.

Pel que fa a diumenge, l’església de Santa Maria acollirà la representació de les corts catalanes del 1414.Un acte on s’entregarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Una espasa que recollirà la seva companya, Txell Bonet, tenint en compte la situació de presó que viu Cuixart. Paral·lelament, durant els dies de la festa es podrà visitar el mercat medieval pels carrers de Montblanc, igual que la mostra d’oficis, on es podrà veure el treball d’artesans amb tècniques antigues, com els ferrers, filadores, cistellers, destil·ladors, forners o picapedrers.

Com és habitual, el fossar de la muralla de Sant Jordi es convertirà en un campament militar amb els cavallers de les quatre cases nobiliàries del Montblanc medieval com a protagonistes, que exhibiran les seves habilitats. A l’escola cavalleresca els més petits podran gaudir de tallers, jocs i altres activitats, com el tir amb arc, un taller d’escuts i espases, i passejades amb cavall. També es podrà veure l’armament d’un cavaller per part del rei, Sant Jordi i la cort, tal com es feia durant l’Edat Mitjana.

Al llarg dels dos caps de setmana també tindrà lloc el Mercat de vins i caves on es podran fer les degustacions dels cellers de la DO Conca de Barberà, serà a la Plaça de Santa Maria. A més, també hi haurà desenes d’actes relacionats i ambientats en l’època medieval, com espectacles de petit format, animacions, el mercat d’esclaus, diverses comitives o torns de guàrdia.

La diada de Sant Jordi i l’entrega de la rosa

Enmig dels dos caps de setmana, el dilluns 23 d’abril, diada de Sant Jordi, Montblanc tornarà a ser l’epicentre de tot Catalunya. A la tarda ja que, com és tradició, es farà la comitiva reial i Sant Jordi farà l’entrega de la rosa a la princesa davant de tots els montblanquins i visitants. Serà a les 7 de la tarda a la Plaça de Sant Francesc. A l’acte es farà l’actuació de balls de nobles, banderes, dúcties i faranduleres. Prèviament a l’acte, a l’església de Santa Maria, la comitiva reial haurà assistit a la missa solemne en honor a Sant Jordi, amb la participació de la Coral Flor de Lis. Al llarg del matí, els més petits rebran la visita de Sant Jordi i la princesa als diferents centres escolars de Montblanc.

CONSULTA TOTS ELS ACTES A L’AGENDA