[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Odg7uEOplB0?rel=0]

Des de principis d’any, l’església Nova de l’Espluga de Francolí està tancada pel risc d’esfrondrament i no s’hi celebra cap acte públic. En les darreres dècades l’edifici neoclàssic s’està inclinant i el moviment ha generat esquerdes que afecten sobretot la cúpula dels evangelistes, d’on se n’han desprès diverses peces de guix. Per ara, el futur del temple és incert i tota l’activitat religiosa s’ha traslladat a l’església Vella.

En els darrers anys es van engegar diversos estudis i iniciatives locals per tal d’evitar l’esfondrament de l’edifici, però la parròquia encara no té conclusions clares i tampoc s’ha posat fre a la problemàtica. L’església continua degradant-se i, és per això, que ara un informe dels Serveis Territorials de la Generalitat ha recomanat a l’Arquebisbat el tancament definitiu de l’espai. Des del gener, tots els enterraments, oficis i tota l’activitat religiosa s’ha traslladat a l’altra església del municipi situada a escassos metres de l’església Nova.

ÀUDIO: Marcus Vinicius Teixeira, rector de la Parròquia, exposa l’estat dels estudis

Tot i això, continuen els tràmits per trobar la causa exacta de la inclinació de l’edifici. En els darrers anys, s’ha apuntat que podria ser a causa de les aigües subterrànies que passen a la vora, però un estudi geològic hauria de concretar l’origen del problema per poder tenir un punt de partida per, posteriorment, definir les actuacions necessàries que assegurin l’estructura de l’església.