El Festival Internacional de Novel·la Criminal en català de l’Espluga de Francolí reconeixerà enguany a l’escriptor mallorquí Antoni Serra amb el Premi Nacional El Vi fa Sang i l’italià Massimo Carlotto amb el Premi Internacional. Els dos autors recolliran el guardó el dissabte 7 d’abril a dos quarts de 8 del vespre al Museu de la Vida Rural (MVR) dins dels actes del festival.

Salvador Balcells, comissari d’El Vi fa Sang, ha destacat la llarga trajectòria del mallorquí Antoni Serra i en remarca, per exemple, l’èxit que va obtenir amb el detectiu Celso Mosqueiro. Pel que fa al guardó internacional, Balcells ha expressat que enguany serà per Massimo Carlotto perquè és un dels millors autors de novel·la negra a escala mundial i, a més a més, connecta clarament amb la temàtica global del festival d’enguany perquè en les seves novel·les tracta de forma molt clara l’eix realitat i ficció. El comissari també ha assegurat que l’elecció de Carlotto ve motivada per l’existència de poques obres de l’escriptor traduïdes al català i esperen que el reconeixement pugui suposar un impuls per la traducció.

ÀUDIO: Salvador Balcells explica l’elecció dels escriptors reconeguts

En les anteriors edicions s’ha reconegut a Isabel-Clara Simó, Andreu Martín, Jaume Ribera i Maria Antònia Oliver, pel que fa al Premi Nacional. Mentre que l’Internacional ha premiat a Andrea Camilleri, Albert Salvadó i John Banville (Benjamin Black).

El Vi fa Sang recordarà l’escriptor tarragoní Jordi Tiñena

En la roda de premsa d’aquest dimarts, Salvador Balcells també ha donat a conèixer que la quarta edició d’El Vi fa Sang retrà homenatge a l’escriptor tarragoní, Jordi Tiñena, que va morir aquest passat 23 de març. Tiñena havia de participar al festival per partida doble, per presentar la seva última novel·la i per la publicació del llibre Assassins del Camp. L’acte de record de Jordi Tiñena se celebrarà dissabte al MVR després de la presentació del recull de relats dels escriptors tarragonins.

Punt de trobada amb els escriptors de novel·la criminal més destacats 

Els escriptors i escriptores de novel·la criminal de referència a Catalunya seran protagonistes de la quarta edició d’El Vi fa Sang. El recent guanyador del Premi Crims de Tinta 2018, Joan Miquel Capell, compartirà taula rodona amb Pere Cervantes, Premi Letras del Mediterraneo 2018. Diversos dels convidats van ser reconeguts amb premis importants al llarg del 2017, com és el cas de Rafa Melero amb el Premi Cartagena Negra o Jordi Sierra i Fabra amb l’Atrapallibres i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. El guanyador del darrer Premi Sant Joan de Novel·la, Rafael Vallbona, també hi serà present.

Sebastià Bennasar, Premi València Negra 2017; Sílvia Romero, Premi Ciutat de Xàtiva 2017; Susana Hernández, Premi Cubelles Noir 2016; Anna Maria Villalonga, Premi València Negra 2015, i Andreu Martin, Premi Sant Joan de Novel·la 2011, tanquen la llista d’autors reconeguts recentment que formen part dels 35 escriptors i escriptores que participaran en el festival des d’aquest divendres 6 d’abril i fins al diumenge 8 d’abril.