Des d’aquest dilluns la Conca de Barberà disposa d’un nou grup de suport a la lactància materna, el primer col·lectiu mare a mare de la comarca. El projecte Lleteta Spluc ha obert les seves portes a l’Espluga de Francolí amb l’objectiu de ser un punt de trobada per a les mares que donen el pit als seus fills i que vulguin resoldre dubtes o compartir experiències.

La iniciativa altruista neix de la mà de l’espluguina Meritxell Solé, infermera i assessora de lactància, i la blancafortina Montse Oliveres, mare de dia i assessora de lactància. Les dues han decidit engegar el projecte com a resposta a la necessitat social que han detectat en l’absència d’una associació d’aquest tipus a la comarca. Tot i això, des del CAP de Montblanc la llevadora ofereix grup de suport a l’alletament matern els divendres, però a l’Espluga es va perdre arran de la jubilació de Pilar Buscallà, qui va ser llevadora del municipi. D’aquesta manera, Lleteta Spluc vol augmentar les possibilitats i els horaris existents a la comarca.

El lloc físic del nou grup es troba en un espai municipal de l’Espluga, al carrer de la Font número 34, i obrirà els dilluns a la tarda. D’una banda, les dues impulsores han explicat que la intenció és crear un grup de mares que puguin compartir sensacions i experiències, ja que, consideren, que entre elles poden donar-se seguretat. A més a més, també es plantegen organitzar diversos tallers que puguin ser d’interès per a les usuàries. Per batejar el projecte, s’han inspirat en la geganta neolítica de l’Espluga, l’Spluc, que dóna el pit al nadó que porta en braços.

Actualment, a la demarcació de Tarragona la Federació Catalana de Grups de Suport a la lactància només té registrats dos grups actius, els dos ubicats a Tarragona, ja que Alletar i Criar, després de més d’una dècada de servei a Valls, es dissoldrà per falta de relleu al capdavant de l’associació.