Els representants dels tallers d’alabastre de Sarral han compartit aquest divendres una conversa sobre l’estat actual de l’ofici i els reptes de futur que enfronta la tradició local. La taula rodona també ha resseguit els cent anys de treball des de l’obertura del primer taller modern d’alabastre del municipi que es commemora des del 2017.

Amb la moderació del museòleg i comissari de l’Any de l’Alabastre, Damià Amorós, la conversa ha començat amb la mirada retrospectiva dels ponents que han explicat els orígens dels seus tallers. La trentena d’assistents també ha pogut conèixer com treballen actualment els artesans locals i quines vies pot explorar el sector en els pròxims anys. En l’acte també hi ha participat l’alcalde de Sarral, Josep Amill, que ha exposat les iniciatives que s’han celebrat al llarg del 2017 i en aquests mesos del 2018 dins de la programació de l’Any de l’Alabastre.

L’Ajuntament de Sarral planteja reobrir una pedrera

Josep Amill ha expressat que el consistori té la voluntat de reobrir alguna de les pedreres, fora de servei des dels anys 70, per facilitar la matèria primera als tallers de Sarral perquè puguin elaborar peces amb pedra pròpia del municipi. Una iniciativa que podria venir acompanyada de la marca «Alabastre de Sarral» amb les que Amill proposa distingir les peces elaborades amb pedra extreta al terme.

«De Sarral al món», proposava Damià Amorós per resumir el debat, i és que en general la visió dels ponents va ser optimista, els artesans van compartir que el sector ha de seguir endavant apostant per la diferenciació i promocionant les creacions com a peces úniques. Un altre dels punts de trobada va ser la necessitat de relleu generacional i, per tant, de formació de persones que puguin treballar l’alabastre.

En l’acte hi va participar Ramon Termens, de Sarral Art i Llum; Alfredo Pijoan, d’Alabastres Alfredo; Xavi Sanahuja, d’Alabastres Josep M. Sanahuja; Mireia Magre, de Joies Mireia Magre; Isidre Magre, d’Imade, i Pau Moreno, d’Alabart.

ÀUDIO: Taula rodona «100 Alabastre Sarral»